Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Gaya Hidup “Mangsa Berisiko Mengalami…” Public Health Malaysia Minta Hentikan ‘Trend Public Humiliation’

“Mangsa Berisiko Mengalami…” Public Health Malaysia Minta Hentikan ‘Trend Public Humiliation’

Organisasi Public Health Malaysia di Facebook baru-baru ini ada memuat naik satu hantaran mengenai isu ‘Trend Public Humiliation’ atau memalukan orang dikhalayak ramai.

Menerusi perkongsian tersebut, organisasi itu berharap pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) dapat mewujudkan garis panduan yang jelas bagi membendung trend berkenaan sehingga dapat menjejaskan diri seseorang.

“Diharapkan pihak MCMC yang di terajui YB Fahmi Fadzil dapat mewujudkan garis panduan yang jelas bagi membendung trend jelik ini. Kepada mana mana pihak yang terkesan dari insiden seperti ini, dapatkan bantuan dan sokongan jika mempunyai gejala kemurungan berpanjangan.

“Jika nak jadi artis perlulah kental, lihatlah bagaimana artis lain berjaya selepas dikritik sebegitu’, ini satu persepsi yang ternyata salah. Setiap individu adalah berbeza dan tidak boleh dibandingkan.

ARTIKEL BERKAITAN: Raih Kelas Pertama Ijazah Sarjana Muda Perguruan, Sissy Imann Bukan Calang-Calang. Muzik Dan Pelajaran Seiring

“Mangsa Berisiko Mengalami…” Public Health Malaysia Minta Hentikan ‘Trend Public Humiliation’

IKLAN

“Adalah normal untuk seseorang merasa malu, rasa kecewa dan hilang keyakinan apabila dimalukan dikhalayak umum. Sedangkan dimarahi dihadapan kelas pun terasa rasa malu dan trauma, apatah lagi di siaran tv yang di tonton jutaan penonton secara langsung!” coretnya panjang menerusi itu satu kenyataan di platform tersebut.

Selain itu, Public Health Malaysia juga memberitahu mangsa berisiko mengalami kemurungan, kebimbangan keterlaluan dan boleh mengalami PTSD iaitu Post Traumatic Disorder.

Oleh hal demikian, organisasi berkenaan menyeru agar trend memberi kritikan sehingga menjatuhkan air muka seseorang perlu segera dihentikan.

“Jika perkara ini berlarutan tanpa bantuan dan sokongan, mangsa berisiko mengalami kemurungan, kebimbangan keterlaluan dan boleh mengalami PTSD, Post Traumatic Disorder.

IKLAN

“Mangsa Berisiko Mengalami…” Public Health Malaysia Minta Hentikan ‘Trend Public Humiliation’

“Ya betul, mendidik, memberi nasihat, memberi teguran memang sangat diperlukan sebagai proses pembelajaran untuk menjadi lebih baik. Namun ia bukan alasan atau lesen untuk seseorang itu meninggikan suara, memalukan atau menengking di khalayak ramai.

“Mungkin pihak produksi teruja, melihat rating program mencadak naik dengan insiden sebegini. Maka trend public humiliation atau memalukkan dikhalayak ramai ini akan berterusan tanpa kawalan,” jelasnya lagi.

IKLAN

Terdahulu, penyanyi Sissy Iman menjadi bualan ramai selepas dia dilihat menitiskan air mata apabila menerima kritikan daripada penyanyi dangdut, Mas Idayu ketika konsert keenam program Famili Duo, pada Ahad lalu.

Menerusi kritikan tersebut, Mas Idayu berpendapat persembahan penyanyi itu yang berduet bersama Naim Daniel ketika menyampaikan lagu Jampi nyanyian Hael Husaini dalam versi keroncong tidak mencapai piawaiannya.

Insiden berkenaan membuatkan Sissy seolah-olah hilang semangat dan membatalkan pelancaran album sulung yang sepatutnya berlangsung pada bulan hadapan susulan kritikan diterima dalam pertandingan tersebut.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Facebook Public Health Malaysia


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI