Foto: BBC

Tinggal dua hari lagi Temasya Sukan Komanwel Birmingham 2022 bakal membuka tirai dan kontinjen Malaysia yang melibatkan lebih 60 atlet dan pegawai melibatkan sukan badminton, skuasy, olahraga artistik, judo, ping pong, powerlifting dan bola keranjang berkerusi roda sudah berlepas ke London beberapa hari lepas.

Antara atlet yang terlibat untuk temasya kali ini adalah pemain badminton Ng Tze Yong, Aaron Chia, Soh Wooi Yik, Pearly Tan, M. Thinaah, Goh Jin Wei serta Rachel Arnold (skuasy), Jackie Wong Siew Cheer (baling tukul besi) dan Bonnie Bunyau Gustin (powerlifting).

Namun, apa yang menjadi perhatian adalah maskot rasmi bagi Sukan Komanwel Birmingham 2022 adalah hasil rekaan seorang kanak-kanak berusia 10 tahun yang dikenali sebagai Emma Lou. Maskot itu dinamakan sebagai Perry direka oleh kanak-kanak dari Bolton, Great Manchester.

Lukisan Anak Kelahiran Malaysia Dipilih Sebagai Maskot Rasmi Sukan Komanwel Birmingham 2022
Foto: BBC

Emma merupakan anak kelahiran Malaysia dan difahamkan ibu bapanya berhijrah ke United Kingdom pada tahun 2007.

IKLAN
Lukisan Anak Kelahiran Malaysia Dipilih Sebagai Maskot Rasmi Sukan Komanwel Birmingham 2022
Foto: BBC

Menurut perkongsian Twitter Olympic Malaysia, maskot itu diberi nama bersempena kawasan Perry Barr di Birmingham, di mana Stadium Alexander menjadi tuan rumah acara olahraga dan upacara pembukaan serta penutupan temasya Sukan Komanwel kali ini turut dianjurkan di sana.

Tahniah diucapkan kepada adik Emma dan selamat maju jaya buat kontinjen negara yang bakal berentap di Temasya Sukan Komanwel tahun ini. Semoga para atlet dapat melakukan yang terbaik dan membawa kejayaan buat negara.

IKLAN

Sumber: (1), (2)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s