Apabila menjelang Syawal, masing-masing sibuk mencari baju raya untuk mereka gayakan di pagi lebaran nanti. Tidak dinafikan, ada puluhan design baru baju raya pada setiap tahun, namun ia masih tidak mampu untuk mengalahkan rekaan tradisional turun-menurun dari nenek moyang kita dulu.

Seperti rekaan baju Melayu yang dipakai oleh kaum lelaki, pasti ramai yang tak tahu sebenarnya rekaan baju tersebut mempunyai maksud tersendiri. Malah, setiap bahagian pada baju mempunyai maksud tersirat juga.

Asal usul baju Melayu

Rekaan ini bermula dari 700 tahun yang lalu apabila Sultan Muhammad Shah, Sultan Melaka kedua mahunkan satu pakaian diraja.

Dikhabarkan, rekaan baju Melayu ini dipengaruhi daripada pakaian arab iaitu jubah, dan seluar pula membawa pengaruh dari Turki.

IKLAN

Jom kita lihat antara maksud di setiap rekaan baju Melayu yang mungkin korang tak pernah tahu.

1. Lima butang baju Melayu melambangkan rukun Islam

Maksud lima butang baju Melayu melambangkan kesemua rukun Islam termasuklah mengucap dua kalimah syahadah, menunaikan solat fardu lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, membayar zakat dan mengerjakan haji bagi mereka yang berkemampuan.

Maksud Tersirat Rekaan Baju Melayu Yang Mungkin Korang Tak Pernah Tahu
Instagram: khalas.my

2. Tiga saku baju

Kalau korang perasa, kebanyakan baju Melayu mempunyai tiga saku (poket) di hadapan. Ia membawa maksud akidah atau kepercayaan, Islam dan Ihsan.

IKLAN
Maksud Tersirat Rekaan Baju Melayu Yang Mungkin Korang Tak Pernah Tahu
Instagram: khalas.my

3. Sampin

Ingat pakai sampin saja-saja je ke? Ia melambangkan kesungguhan menjaga syahwat, aurat dan maruah. Memakai sampin di bawah lutut bermaksud individu tersebut sudah berkahwin, manakala yang memakai di atas lutut bermaksud masih bujang.

Jadi kaum perempuan, kalau nak cuci mata time raya nanti, pastikan cari yang sampin atas lutut je ya? Hiks!

IKLAN

4. Baju Melayu butang Satu

Melambangkan tauhid yang mempercayai bahawa Tuhan itu hanya satu. Korang boleh melihat rekaan ini pada baju Melayu teluk belanga yang biasanya digayakan oleh masyarakat Melayu di Johor.


Secara keseluruhannya, kita dapat lihat yang rekaan baju Melayu ini sebenarnya banyak membawa pengaruh Islam yang sangat kuat dan menjadi kebanggaan masyarakat Melayu di Malaysia. Jadi, tak perlulah nak reka baju-baju raya fancy sebab yang sedia ada dah memang smart untuk dipakai kan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI