Semburan minyak wangi dapat memberikan keyakinan bukan hanya buat golongan wanita, malah kaum lelaki juga turut mementingkan penggunaan wangian dalam kehidupan seharian mereka.

Wangian ialah campuran kompleks beberapa bahan mentah yang diadun antara sumber semula jadi dan sintetik dengan kandungan berbeza hingga menghasilkan bau tertentu.

Jika beberapa orang menggunakan minyak wangi yang sama, tetapi bau haruman tersebut tetap berbeza kerana ia akan bercampur dengan bau semula jadi tubuh seseorang.

Disebabkan itu ada orang yang memakai minyak wangi jenama A berbau harum, tetapi apabila digunakan oleh korang, ianya tidak seharum seperti bauan si pemakai itu.

Namun begitu, apa yang tidak menariknya apabila ada individu yang mengambil kesempatan menjual produk wanigan tiruan dan lebih menyakitkan hati bila dikatakan original tetapi sebenarnya fake.

Mudah betul buat duit kan?

Kali ini kami nak kongsikan dengan korang tentang bagaimana untuk mengenal pasti sama ada minyak wangi yang dijual itu original ataupun tidak melalui perkongsian yang telah dibuat oleh fragrances reviewer yang dikenali sebagai Iqbal Aromatic.

Lelaki ini akan membantu korang mengenal pasti minyak wangi berjenama mewah yang asli dan tiruan.

Biasanya, fake seller akan ber’tuhan’kan batch code ini. Ingat ya, batch code tu tarikh manufactured minyak wangi tersebut. Namun, ia tidak melambangkan perfume itu original kerana sekarang ni bersepah fake perfume dekat GM Plaza yang ada batch code.

IKLAN

Perkara pertama yang korang boleh buat, cuba lihat botol disebelah kiri dalam gambar. Warnanya agak cerah berbanding yang kanan kan?

Kalau fake memang akan nampak dengan jelas tube sprayer disebelah dalam tu, manakala perfume original botolnya agak gelap.

Kemudian, korang boleh lihat pada bahagian font dekat belakang penutup botol pula. Sebelah kiri tu fake, font tak berapa kemas kalau nak dibandingkan dengan yang sebelah kanan. Fake perfume ni korang kena tengok dengan teliti sikit.

IKLAN

Jika perfume original, ia ada 3 dots dibelakang penutup dan gambar lebah dekat dalam tu agak menonjol. Kalau fake selalunya tak ada 3 dots dan lebahnya hidup segan mati tak mahu. Hiks!

Kalau korang tengok pada bahagian sprayer, logo CD tu nampak sangat tak kemas, yang original memang tebal dan nampak strong sikit jika nak dibandingkan dengan tiruan.

Lihat bahagian bawah, korang boleh nampak fake Dior hanya sticker saja, kalau original ia engrave. Tengok tulisan CD pun tak berapa tebal, memang sah-sah la fake.

IKLAN

Akhir sekali, cuba perhatikan penutup botol minyak wangi. Fake perfume magnetic cap tak kuat langsung. Kalau korang COD dengan seller mana-mana sekali pun pastikan check sekali bahagian penutupnya.

Untuk perfume original, penutup botolnya akan terletak elok saja.

Kesimpulan, korang jangan terpedaya dengan seller yang menjual jenama Chanel atau Dior kerana yang pasti dua company ini paling susah nak bagi barang mereka pada reseller.

Kalau ternampak ada seller yang jual Dior/Chanel dengan harga RM180, sah-sah itu memang fake.

Ori reject? Itu pun sama, fake!

Ha, diharap perkongsian ini dapat membuka mata kita dalam berbelanja. Jika memang teringin nak pakai, simpanlah duit. Dapat merasa lambat sikit pun tidak mengapalah, janji original kan. Hiks!

Sumber: Iqbal Aromatic