Sumber gambar: louisvuitton.com

Ketika ini dunia sedang membuka mata tentang apa yang terjadi di antara Palestin dan Israel. Serangan bertubi-tubi yang diterima Palestin sehingga mengorbankan banyak nyawa menjadikan warganet seluruh dunia mula sedar akan kekejaman negara haram Israel.

Dalam kekacauan yang berlaku, jenama fesyen mewah Louis Vuitton telah menerima kecaman kerana menjual skaf berinspirasikan Keffiyeh Palestin. Dijual dengan harga USD705 ataupun RM2908 untuk sehelai, ia dilihat sebagai satu tindakan yang tidak sensitif dan juga eksploitasi terhadap budaya dan warisan Palestin.

Louis Vuitton Dikecam, Jual Skaf Inspirasi Keffiyeh Palestin

IKLAN

Dalam satu hantaran di Instagram pengulas fesyen popular, Diet Prada yang mula mengetengahkan isu ini sehingga kini menerima lebih 100 ribu tanda suka. Menerusi hantaran itu juga Diet Prada menyatakan, “Sikap LVMH mengenai politik adalah “berkecuali”, tetapi mereka masih membuat keffiyeh dengan logo $ 705, yang merupakan hiasan kepala tradisional Arab yang menjadi simbol nasionalisme Palestin.”

IKLAN

TENTANG KEFFIYEH

IKLAN

Keffiyeh Palestin merupakan skaf dengan corak genggang berwarna hitam putih yang digayakan sama ada di leher atau kepala. Aksesori ini merupakan satu simbol semangat nasionalisma Palestin bermula tahun 1936 ketika Arab Revolt terjadi.

Louis Vuitton Dikecam, Jual Skaf Inspirasi Keffiyeh Palestin
Bella Hadid menggayakan keffiyeh saat melakukan demonstrasi. Sumber gambar: The Express Tribune

Ketika mandat British untuk membentuk negara Israel di tanah Palestin, pemakaian Keffiyeh ini menjadi satu simbol penentangan dan mereka menggunakan keffiyeh untuk menutup muka sebagai satu perlindungan identity. Sehingga kini keffiyeh menjadi satu simbol kepada perjuangan orang Palestin melawan pencerobohan Israel ke negara mereka.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI