Yes you read that right. Tak sampai sebulan selepas pelancaran besar-besaran IKEA cawangan utara Semenanjung Malaysia, kawasan pameran di gedung tersebut dilaporkan teruk dicemari perbuatan masyarakat mentaliti kelas dunia ketiga.

 

Penduduk di negeri utara seperti Pulau Pinang, Kedah, Perlis dan bahagian utara Perak boleh berbangga untuk memiliki IKEA Batu Kawan. Mengapa tidak, ia adalah cawangan terbesar gedung jenama perabot terkenal dari Sweden itu di Malaysia berbanding IKEA Damansara, Cheras dan Tebrau.

Bagaimanapun, laporan dan bukti gambar kononnya IKEA Batu Kawan ditemui dalam keadaan bersepah bukanlah satu perkara yang boleh dibanggakan.

BACA: IKEA Batu Kawan Tersangatlah Besar Hingga Pengunjung Perlu Lalui 49 Ruang Pameran

Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!

Seorang pengguna akaun Facebook bernama Kelvin Soon nyata cukup kecewa apabila kunjungannya ke sana bersama beberapa orang kawan pada hujung minggu ini disambut dengan keadaan bilik pameran bersepah terutamanya di bahagian ‘Bilik Tidur’ dan ‘Ruang Tamu’.

IKLAN

Haipp korang, letih sangat ke sampai nak landing atas katil pameran tu.

Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!

Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!

”Saya lihat dah serupa lokasi kejadian ‘kes rogol’ dah. Selimut tercabut daripada katil, bantal bergelimpangan di atas lantai. Orang yang rumahnya pernah dirompak saja yang familiar dengan keadaan bersepah seperti ini,” antara yang dicatatnya di ruangan status.

IKLAN

Okay mungkin status Kelvin tu kedengaran sedikit dramatik, tapi REMAJA faham akan kekecewaannya yang datang jauh dari Sungai Petani. Bukan saja kawasan pameran yang bersepah, pengunjung juga dilihat enggan mengemaskan meja di kafe IKEA selepas makan.

Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka! Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!

Fine, mungkin tak semua orang rajin untuk mengangkat dulang berisi pinggan kotor mereka ke vaniti. Tetapi sekurang-kurangnya korang boleh kemaskan meja tu sedikit kot..

IKLAN

Guys, ini bukanlah kali pertama kes IKEA bersepah berlaku sebaik ia dilancarkan. Pada November 2017, REMAJA pernah melaporkan kes yang sama berlaku di IKEA Tebrau selepas beberapa hari ia dibuka.

BACA: Sepah Di IKEA Tebrau Bukti Minda Kita Masih Di Kelas Ketiga

Kes bersepah juga pernah dilaporkan berlaku di cawangan terbaru BookXcess di Tamarind Square Cyberjaya. Mungkin sebab inilah banyak pengusaha kedai dan kafe lebih rela mengekalkan konsep minimalis di kedai mereka kerana takut ia akan disalah gunakan.

Kes ‘IKEA Tebrau Bersepah’ Berulang Di Batu Kawan, 2 Minggu Selepas Dibuka!

Kita semua hendakkan fasiliti bertaraf dunia, cawangan kedai antarabangsa di Malaysia. Tetapi bila ia muncul, adakah ini cara kita menghargainya?

Tak kiralah sama ada penduduk di utara atau pengunjung negeri lain yang ‘membuat perangai’, sebagai masyarakat Malaysia Baharu, seharusnya masalah seperti ini tak harus berlaku.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI