Walaupun menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di sebalik tirai besi, ia tidak menjadi halangan bagi dua banduan Sekolah Integriti Penjara Marang, meraih keputusan cemerlang.

Bagi Mohd Alif (bukan nama sebenar) berkata, status banduan menjadikan dirinya semangat untuk berjaya dalam SPM. Dia yang berjaya memperoleh 8A di dalam peperiksaan SPM bertekad ingin membuktikan kepada keluarga dan masyarakat bahawa dia mampu berjaya seperti pelajar lain.

Dia juga berhasrat untuk melanjutkan pengajian selepas dibebaskan dari penjara kerana ingin mengubah nasib keluarganya.

Artikel berkaitan: Siti Bayu Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM (9A) Walaupun Menghidap Kemurungan

IKLAN
Tirai Besi Bukan Penghalang Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 2023
Kredit: Utusan Borneo

“Setiap cabaran sama ada kita boleh hadapi atau tidak dan alhamdulillah saya berjaya buktikan pada keluarga dan masyarakat bahawa banduan juga mampu meraih kejayaan” – Alif (bukan nama sebenar)

Dalam pada itu, rakannya Ahmad Abdullah (bukan nama sebenar) juga turut berbangga dengan keputusan SPM yang diperoleh Alif itu walaupun hanya mereka berdua saja menduduki SPM di sekolah berkenaan.

Tirai Besi Bukan Penghalang Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 2023

“Kejayaan yang dikecapi rakan saya membuatkan saya lebih bersemangat untuk menempuh cabaran hidup dan kami berdua berharap akan sama-sama ke menara gading selepas dibebaskan nanti” – Ahmad  (bukan nama sebenar)

IKLAN

“Sebagai rakan Alif, saya bangga dengannya dan jauh sekali untuk cemburu keputusan yang diperolehnya, walaupun saya hanya memperoleh 4A sahaja” – Ahmad  (bukan nama sebenar)

Katanya, mendapat 4A dalam SPM sudah memadai buatnya dan keputusan itu sudah mampu membanggakan keluarganya terutama ibunya.

Mereka juga selalunya akan mengulangkaji pelajaran bersama-sama dan sentiasa memberikan fokus ketika guru sedang mengajar memandangkan mereka berdua tidak mempunyai kemudahan seperti rakan-rakan lain untuk dijadikan rujukan.

IKLAN

Sementara itu, Pengarah Penjara Marang Mohamad Jusoh Ismail berkata, keputusan SPM yang diperoleh calon terbabit membuktikan tiada halangan untuk seseorang berjaya walaupun di mana mereka berada.

Artikel berkaitan: Anne Ngasri Kongsi Gembira Pencapaian SPM Anak, Wajah ‘Baby Face’ Jadi Perhatian

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI