Jika sebelum ini viral berita kekurangan bekalan oksigen di hospital di India disebabkan pandemik Covid-19.

Terbaru, India mencatat satu lagi rekod global pada hari ini apabila mencatatkan lebih 414,000 jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam, lapor Agensi Anadolu.

Lebih 414,000 Jangkitan COVID-19 Dalam 24 Jam, India Catat Rekod Dunia

Ia menandakan hari kedua berturut-turut negara mendaftarkan lebih 400,000 kes selepas melaporkan 412,262 jangkitan pada Khamis.

IKLAN

Situasi di India ini sangat membimbangkan sekarang, negara penduduk paling padat dan ramai di dunia kini berdepan dengan serangan COVID-19 gelombang kedua dan menyebabkan sistem kesihatan negara itu lumpuh.

Angka Kementerian Kesihatan menunjukkan terdapat 414,188 kes dalam 24 jam, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 21,49 juta. Sebanyak 3,915 kematian baharu dicatatkan menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 234,083.

Lebih 414,000 Jangkitan COVID-19 Dalam 24 Jam, India Catat Rekod Dunia

IKLAN

Mahkamah Tinggi Delhi pada Khamis memerintahkan pihak berkuasa memberikan rawatan perubatan kepada semua yang dijangkiti COVID-19. Sejak 27 April, negara ini juga telah menerima sumbangan antarabangsa untuk bekalan dan peralatan perubatan. Namun, banyak hospital menyatakan bantuan tersebut belum sampai kepada mereka.

Varian mutasi berganda, B.1.617.1 mula ditemui di India pada 27 April lalu dan laporan Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID) mendapati ia menular di sekurang-kurangnya 17 negara di seluruh dunia, tiga hari kemudian.

IKLAN

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan mutasi berganda dari India itu mempunyai kadar pertumbuhan virus COVID-19 yang lebih tinggi, berbanding varian sedia ada di republik berkenaan, sekali gus dikhuatiri menjadi punca utama peningkatan jangkitan secara mendadak.

Hmm…berat mata yang memandang berat lagi rakyat India yang kena menanggung nasib mereka sekarang. Mari la kita sama-sama berdoa agar pandemik ini cepat hilang dari bumi.

Sumber: BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI