Bilionair dan hartawan di negara kita Malaysia memainkan peranan penting dalam pelbagai sektor ekonomi.

ARTIKEL BERKAITAN : Robert Kuok Kekal 100 Individu Terkaya Dunia, 20 Jenama Ini Antara Milik ‘Raja Gula Malaysia

Kekayaan mereka terdiri daripada aset seperti hartanah, wang tunai, kepentingan dalam perniagaan, serta harta peribadi. Siapa yang menyangka, pada tahun 2024, Malaysia berjaya menempati kedudukan ke-25 di peringkat global sebagai negara dengan jumlah bilionair terbanyak.

Malaysia Pecah Rekod Billionair Teramai, Naik ke Ranking 25 Teratas Dunia!

IKLAN

Berdasarkan data terkini, terdapat 18 individu di Malaysia yang memiliki gelaran bilionair, meletakkan negara ini satu tangga di atas Filipina, yang memiliki 16 bilionair dan menduduki kedudukan ke-26 dalam senarai tersebut.

Sementara itu, negara jiran, Singapura, mendahului Malaysia di tempat ke-17 dengan jumlah 39 bilionair. Indonesia pula mengikuti rapat di belakang, berada di tangga ke-20 dengan 35 bilionair.

Di puncak senarai untuk benua Asia, China berjaya menduduki kedudukan kedua teratas secara global dengan memiliki 406 bilionair. Nilai kekayaan keseluruhan mereka mencapai sekitar 1.3 trilion dolar Amerika, menandakan kekayaan yang luar biasa di negara tersebut.

IKLAN

Amerika Syarikat mendahului di dunia dalam bilangan bilionair terbanyak dengan 813 orang yang secara kolektif memegang $5.7 trilion, sekaligus mencipta rekod baru.

Senarai bilionair terkaya di Malaysia

Selain itu, Forbes juga ada berkongsi senarai bilionair terkaya di Malaysia untuk tahun 2024.

IKLAN
  1. Tan Sri Robert Kuok
  2. Tan Sri Quek Leng Chan
  3. Adik beradik Teh
  4. Lee Yeow Chor & Yeow Seng
  5. Koon Poh Keong & adik-beradik
  6. Ananda Krishnan
  7. Francis Yeoh & adik beradik
  8. Jeffrey Cheah
  9. Lim Kok Thay
  10. Chia Song Kun & keluarga

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Forbes & Ranking Royal

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI