Kumpulan Blackpink. Sumber gambar: Instagram Blackpink

Blackpink merupakan antara kumpulan k-pop paling berjaya pernah dihasilkan. Ditubuhkan pada 2016, lima tahun tahun berada di dalam industri hiburan, mereka telah menjadi kumpulan wanita k-pop paling tinggi kedudukan dalam carta Billboard 100. Mereka juga merupakan kumpulan k-pop wanita pertama yang memiliki 4 single di kedudukan nombor satu carta Billboard’s World Digital Song Sales Chart.

Antara lagu yang menjadi rakaman hits mereka adalah ‘As If It’s Is Your Last’. Terjual lebih 2.5 juta di Korea Selatan, sehingga kini video klip lagu tersebut telah ditonton hampir satu bilion kali di laman YouTube. Namun sebenarnya lagu tersebut bukanlah untuk mereka. Jadi untuk siapa ya?

Rupa-rupanya demo lagu tersebut terlebih dahulu diberikan kepada kumpulan 2NE1 yang mencipta fenomena dan aktif sekitar tahun 2009-2016. Salah seorang bekas ahli kumpulan tersebut Minzy menyatakan perkara tersebut dalam satu temubual bersama stesen radio KBS Cool fm.

IKLAN
Lagu ‘As If It’s Your Last’ Bukan Untuk Blackpink? Untuk Siapa Sebenarnya?
Minzy, bekas ahli 2NE1. Sumber gambar: Instagram

“Lagu tersebut sebenarnya diberikan kepada 2ne1 sebagai lagu demo. Kami sudah bersedia untuk proses rakaman, namun begitu ia tidak kesampaian kerana banyak lagi lagu lain yang bagus. Kalau tidak lagu tersebut bakal dimuatkan di dalam album kami yang bertajuk ‘Come Back Home’,” ujarnya.

Mungkin bukan rezeki lagu tersebut bersama 2NE1, namun setelah dirakam oleh Blackpink ternyata ia mencapai populariti hebat dan menjadi antara lagu hits kumpulan tersebut.

IKLAN

***P/S – Perkara ini bukanlah baru dalam industri muzik. Kalau korang nak tahu, lagu Umbrella yang merupakan lagu hits melonjakkan nama Rihanna sebagai bintang terkenal sebanarnya dicipta untuk Britney Spears bagi mengisi album comebacknya ‘Blackout’. Namun Britney menolak lagu tersebut.

IKLAN

Sumber: allkpop.com