Selepas beberapa minggu berlalu, warganet Malaysia masih hangat membincangkan isu mengenai keselamatan di sekolah yang berpunca daripada gurauan keterlaluan seorang guru kepada pelajarnya.

Terdahulu, seorang guru Pendidikan Fizikal didakwa telah mengutarakan gurauan mengenai topik rogol semasa sedang mengajar di hadapan kelas. Isu tersebut dibawa ke hadapan oleh seorang pelajar bernama Ain Husniza Saiful Nizam menerusi akaun TikTok dan telah memperolehi perhatian sejagat sehingga ke pihak ahli politik serta media massa tempatan.

ARTIKEL BERKAITAN : Pandelela Faham Isu Gangguan Dihadapi Ain, Dunia Sukan Pun Ada – REMAJA

Biarpun begitu, warganet mempersoalkan mengenai status isu terbabit apabila pihak berkuasa seakan tidak memberikan respon atau mengambil tindakan pantas dalam kes ini. Tambah mendukacitakan lagi apabila pengetua sekolah terbabit didakwa telah meninggalkan komen berbaur kecaman di Facebook Ain Husniza setelah pelajar itu berani bertindak ke hadapan dan terus-menerus menggerakkan kempen atas talian yang dikenali sebagai #MakeSchoolASaferPlace.

Hari ini, akhirnya pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memberikan respon dengan memaklumkan bahawa guru terbabit telahpun dipindahkan ke Jabatan Pendidikan Negeri Selangor sementara kes masih disiasat oleh pihak polis.

IKLAN

“KPM mengambil maklum bahawa laporan polis oleh seorang murid Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA) mengenai perkara ini telah dibuat pada 24 April 2021. Memandangkan insiden tersebut dalam siasatan polis, KPM tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan sepanjang tempoh siasatan.

“Tindakan KPM seterusnya bergantung kepada hasil siasatan kes ini.”

Sementara itu, isu komen yang dikeluarkan oleh Pengetua SMKPA terhadap Ain menerusi Facebook juga telah diteliliti oleh pihak KPM. Kementerian mengesahkan bahawa satu laporan polis telah dibuat oleh pengetua terbabit di Balai Polis Kuala Selangor untuk menafikan bahawa komen berkenaan telah dimuat naik oleh beliau. Beliau juga mengesyaki akaunnya itu telah digodam oleh pihak lain.

IKLAN

 

Surat Amaran

Pendedahan Ain mengenai Surat Amaran Pertama yang diperolehinya daripada pihak sekolah berkenaan ketidakhadiran selepas isu ini tercetus juga telah menjadi topik perbualan warganet yang mengecam tindakan sekolah terbabit.

Di sini, KPM menjelaskan mengenai rasional di sebalik pemberian surat tersebut kepada pelajar tersebut.

IKLAN

“Pemantauan kehadiran murid ke sekolah dilaksanakan melalui Sistem Sahsiah Diri Murid (SSDM). Sekiranya murid tidak hadir ke sekolah selama tiga hari berturut-turut atau sepuluh hari tidak berturut-turut tanpa mengemukakan sebarang sebab secara bertulis kepada pihak sekolah, guru melalui sistem ini akan menjana Surat Pemberitahuan Ketidakhadiran Ke Sekolah: Amaran pertama.

“Surat ini dikeluarkan bagi memastikan ibu bapa/penjaga dan pihak sekolah cakna akan kehadiran dan keberadaan murid semasa sesi persekolahan,” catat kenyataan itu lagi.

Betul lah tu guys. Sistem yang sama rata dan saksama digunakan ke atas semua pelajar tidak kira apa alasan mereka untuk tidak hadir ke sekolah.

Ain Husniza sebelum ini berkata bahawa dia tidak lagi hadir kerana takut akan keselamatan dirinya setelah menerima beberapa ancaman daripada pihak pelajar sendiri setelah video aduannya di media sosial tular.

BACA LAGI : Akibat Berani Bersuara, Pelajar Ini Terima Ancaman Rogol Dari Rakan Sekolah Pula – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI