Jika di Malaysia kita ada Yaashwin Sarawanan, iaitu seorang remaja yang dikenali sebagai ‘Human Calculator’ dengan kehebatannya dalam pengiraan angka tanpa menggunakan kalkulator sehingga mencipta rekod mencipta rekod membanggakan buat Malaysia apabila meraih tempat kedua program Asia’s Got Talent musim ketiga (AGT3).

Kisah Ajaib ‘Manusia Kalkulator’, Kebolehan Luar Biasa Selepas Kemalangan

Namun, tidak kurang hebatnya juga di India apabila seorang lelaki digelar sebagai ‘Manusia Kalkulator Terpantas Dunia’. Neelakhantha Bhanu Prakash membuka kisah ajaib memiliki kelebihan luar biasa iaitu mampu mengira dengan laju tanpa menggunakan kalkulator.

Muncul juara dalam Kejohanan Dunia Pengiraan Mental Sedunia di Mind Sports Olympiad (MSO), London. Pemuda berusia 21 tahun ini bukan biasa-biasa ye!

Membuka cerita bagaimana beliau mampu mengira dengan begitu pantas, Neelakhantha percaya kemalangan yang berlaku ketika berusia lima tahun adalah punca kepada kebolehannya kini sehingga berjaya digelar sebagai manusia kalkulator.

IKLAN

Kisah Ajaib ‘Manusia Kalkulator’, Kebolehan Luar Biasa Selepas Kemalangan

Menurut Neelakhantha, kemalangan basikal yang ditunggangnya dilanggar sebuah bas menyebabkan beliau mengalami kecederaan parah di kepala dan dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dengan 70 jahitan.

IKLAN

Diperkenalkan dengan permainan silang kata dalam tempoh pemulihan dan beralih kepada sempoa, keluarganya langsung tidak membenarkan beliau untuk memandang cermin kerana tidak mahu semangatnya hilang selepas kejadian tersebut.

‘Berterima kasih’ kerana tragedi tersebut membawanya hingga tahap ini, beliau yang juga merupakan graduan Kolej St Stephen, New Delhi berkata setiap hari beliau akan memperuntukkan satu jam untuk latihan mengira secara berterusan.

IKLAN

Kisah Ajaib ‘Manusia Kalkulator’, Kebolehan Luar Biasa Selepas Kemalangan

“Ibu bapa saya diberitahu bahawa kemampuan kognitif saya mungkin akan terjejas. Jadi saya mula belajar mengira supaya otak saya sentiasa sibuk – salah satu cara untuk bertahan.”

Itulah orang cakap, apa yang berlaku itu ada hikmahnya. Macam pemuda dari India ini, walaupun kemalangan ini hampir meragut nyawanya namun beliau dapat sesuatu bakat kurniaan yang sukat diperolehi.

Sumber : Theweek

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI