Kebetulan apabila berita ini keluar pada awal bulan Ramadan tahun ini? Mungkin ya, mungkin tak.

 

Namun apa yang pasti, Marvel telah mengumumkan perancangan mereka untuk menerbitkan superhero Muslim pertama dunia. Bukan hanya itu, dia juga berjantinakan perempuan!

Menurut Presiden Marvel Kevin Feige, filem mengenai karakter bernama Ms. Marvel atau nama sebenarnya, Kamala Khan ini masih dalam proses pembikinan.

 

IKLAN

 

“Ms. Marvel ialah satu lagi karakter di dalam rangkaian buku komik Marvel Cinematic Universe dan dia merupakan hero Muslim yang mendapat inspirasi daripada Captain Marvel.

IKLAN

“Kami mempunyai banyak idea untuk karakter ini once kami telah perkenalkan Captain Marvel (pada Mac tahun hadapan, yang dibintangi oleh Brie Larson).”

 

Akhirnya, Wujud Juga Karakter Superhero Muslim Pertama Oleh Marvel
Dari kiri: Ms Marvel dan Captain Marvel.

 

IKLAN

Buat masa ini, apa yang kami tahu adalah Kamala Khan merupakan remaja berbangsa Pakistan-Amerika yang berasal dari New Jersey. Dia mengetahui dirinya memiliki kuasa untuk mengubah bentuk dan mengubati (healing factor).

Karakter Kamala Khan atau Ms Marvel dicipta oleh G.Willow Wilson dan Ian Herring sebagai seorang yang bergelut dengan persepsi masyarakat sekeliling terhadap dirinya yang bergelar Muslim-American.

Isu ini sering dihadapi dalam realiti kehidupan sekarang di kalangan remaja Muslim di sana dan harapnya, Kamala Khan dapat memberi inspirasi kepada remaja yang berdepan dengan isu yang sama.

 

Akhirnya, Wujud Juga Karakter Superhero Muslim Pertama Oleh Marvel