Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba ada mengeluarkan kenyataan mana-mana menteri yang pulang dari lawatan rasmi luar negara akan dilonggarkan tempoh pemerhatian ataupun kuarantin daripada 10 hari kepada tiga hari.

Menerusi portal rasmi e-Warta Persekutuan, perintah tersebut akan berkuat kuasa pada 9 Februari hingga 1 Ogos ini dan telah dinamakan sebagai ‘Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pengencualian) 2021.

Melalui laporan terbitan Astro Awani, perintah itu menyebut, Dr Adham mengecualikan jemaah menteri yang kembali dari mana-mana lawatan rasmi luar negara daripada pemakaian seksyen 15 Akta.

IKLAN

Namun, sejak pagi tadi trending di Twitter satu hashtag yang menggesa Menteri Kesihatan Dato’ Sri Dr Adham Baba untuk meletak jawatan susulan kenyataan yang dikeluarkan berhubung kuarantin yang melibatkan menteri-menteri.

IKLAN

Gara-Gara Longgarkan Kuarantin Para Menteri, Trending di Twitter #AdhamBabaLetakJawatan

Hanya kuarantin 3 hari

Susulan daripada itu, rata-rata warganet  meluahkan rasa risau dengan peningkatan kes baru Covid-19 dan tidak bersetuju berikutan kenyataan tersebut tidak selaras dengan arahan yang dikeluarkan untuk rakyat dimana perlu menjalani kuarantin dalam masa 10 hari.

IKLAN

Hmm…mungkin ada sebab kenapa Kementerian Kesihatan keluarkan kenyataan sebegini kan. Sebenarnya kerajaan kita sudah melakukan sehabis baik demi menjaga kebajikan setiap rakyatnya. Jika mahu dibandingkan dengan negara lain, tidak keterlaluan jika kami katakan Malaysia adalah antara yang terbaik dalam menangani situasi sekarang. Ala chill la korang dah biasa kan terkurung dirumah kan..hehehe