Mungkin sebelum ini kita hanya melihat dan ditontonkan dalam beberapa drama Melayu tentang kewujudan ‘sugar baby’ ini, tapi in real life ada kebenarannya.

Kehidupan sebagai pelacur (or sugar baby – in this case) di kalangan perempuan bawah 30 tahun sebenarnya bukan lagi satu perkara baru. Tanpa kita sedari, industri ‘sugar-dating’ yang melibatkan gadis Malaysia muda semakin berkembang walaupun ia dilakukan secara senyap.

ARTIKEL BERKAITAN: Peguam Kongsi Pengalaman Wakilkan Kes Pelacur Yang Ditangkap

Ketiga Tertinggi Di Asia, Seriuslah Malaysia Sarang ‘Sugar Daddy’?
Gambar hiasan. Sumber foto: Asia One

Laporan oleh rakan media di Malay Mail baru-baru ini telah mendedahkan Malaysia antara lubuk ‘Sugar Daddy’ dan merupakan ketiga tertinggi di Asia.

IKLAN

Malahan, kajian terkini mendapati Malaysia merupakan antara negara mempunyai bilangan sugar daddy tertinggi di Asia, menurut SeekingArrangement laman Sugar Dating terbesar dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif Seeking Arrangement Brandon Wade berkata, jurang antara orang kaya dan miskin di Asia meningkat dalam dua dekad, mendorong lebih ramai wanita mencari lelaki lebih berusia kerana pelbagai faktor.

Ketiga Tertinggi Di Asia, Seriuslah Malaysia Sarang ‘Sugar Daddy’?
Gambar hiasan. Sumbar foto: Independent Singapore News.

Ini disebabkan negara Asia menembusi kadar pendidikan tertinggi, menjadikan pelajar Malaysia mencatat hutang pinjaman tertunggak berjumlah RM39 bilion sekali gus terdedah dengan trend berkenaan.

IKLAN

“Platform seperti SeekingArrangment membantu menghubungkan wanita muda dengan lelaki lebih kaya, tidak hanya membantu masalah kewangan mereka tetapi sebagai mentor atau ‘pintu masuk’ bagi melancarkan masa depan yang dijanjikan untuk gadis simpanan ini,” katanya dalam kenyataan.

Berikut merupakan kedudukan negara Asia yang menjadi sarang sugar daddy:

1. India – 338,000
2. Indonesia – 60,250
3. Malaysia – 42,500
4. Jepun – 32,500
5. Hong Kong – 28,600
6. Taiwan – 27,300
7. Vietnam – 12,000
8. Korea Selatan – 7,000
9. Sri Lanka – 5,000
10. Kemboja – 3,500

IKLAN

Ingat – walaupun mereka dikaburi dengan wang dan harta lumayan, sekali tersilap langkah, sukar untuk mereka mendapat kehidupan normal semula. Seperkara lagi tentulah faktor larangan agama yang tidak boleh dipermainkan.

Apa-apapun, bagi penulis ini bukanlah sesuatu yang membanggakan buat negara kita di mata dunia memandangkan Malaysia merupakan negara Islam.

Sumber: MalayMail