Semalam, Malaysia mencatatkan 2195 lagi kes positif COVID-19 dan di Kelantan sahaja mencatatka kes mendadak naik mencapai 332 kes sehari, manakala Serawak 508 kes dan Selangor 431 kes positif.

Ekoran daripada peningkatan kes positif COVID-19 yang semakin membimbangkan, Menteri Kanan (Keselamatan) semalam , memaklumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan bermula hari ini sehingga 2 Mei depan akibat peningkatan kes Covid-19.

Kes COVID-19 Meningkat, Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah Dikenakan PKPD Mulai Hari Ini

“KKM hari ini melaporkan peningkatan kes Covid-19 secara mendadak di Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan.

IKLAN

“Sehingga kini, KKM telah melaksanakan 396 ujian saringan dan daripada jumlah itu, sebanyak 43 kes positif Covid-19 telah direkodkan,” katanya menerusi kenyataan pada Ahad.

Kes COVID-19 Meningkat, Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah Dikenakan PKPD Mulai Hari Ini

IKLAN

Menurut Astro Awani, perkara ini dilaksanakan bagi memudahkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaksanakan saringan secara bersasar ke atas semua yang terlibat dan seterusnya mengekang penularan jangkitan Covid-19 ke komuniti luar.

IKLAN

Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) juga turut  mengarahkan semua sekolah di tujuh daerah yang dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Kelantan ditutup sehingga 24 April.

Pada masyarakat di luar sana, terus kekal duduk rumah dan elakkan berada di luar jika tidak mempunyai apa-apa urusan penting.

Sumber : Sinar Harian