Keghairahan memuat naik berita di media sosial atas alasan ingin berkongsi mungkin boleh membawa padah di masa depan. Ini kerana jika berita itu tidak sahih dari sumbernya, korang boleh berhadapan dengan risiko penjara dan denda.

Di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Jadi, selepas ini, apa saja berita yang diterima jangan cepat sangat ya  dimuat naik di media sosial atau berkongsi dengan rakan-rakan dan individu lain kalau tak mahu kena penjara dan denda ya.

9 Mac lalu, seorang pesara guru sekolah agama dan pengusaha herba masing-masing didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu menggunakan aplikasi Facebook, Julai tahun lalu.

Komunikasi palsu berkenaan adalah berhubung laporan rampasan kontena berisi daging kambing yang didakwa bercampur dengan daging babi.

Roslan Ahmad dan Maizura Abu Bakar yang masing-masing berusia 54 tahun didenda RM2,000 atau penjara sebulan selepas mengaku bersalah melakukan perbuatan tersebut.

84 % Berita Dari Grup Whatsapp Palsu, Jangan Ghairah Kongsi Cerita Di Media Sosial

 

84 % Berita Dari Grup Whatsapp Palsu, Jangan Ghairah Kongsi Cerita Di Media Sosial
Selalunya bila dapat berita yang tak sahih, memang ramai yang terkejutkan, kemudian akan dikongsi lagi dengan rakan-rakan yang lain.

Dalam pada itu, satu analisis dari Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM)  mendapati majoriti masyarakat Malaysia memperoleh berita tidak ditentu sah atau palsu daripada sumber aplikasi WhatsApp iaitu 84 peratus, diikuti oleh Facebook (lapan peratus), blog (empat peratus) dan lain-lain (empat peratus).

Dalam sidang Dewan Rakyat,  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengambil tindakan terhadap 4,358 akaun palsu bagi tempoh Januari tahun lepas hingga Februari tahun ini, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata daripada jumlah tersebut, 80 peratus daripadanya telah dipadam oleh penyedia platform media sosial seperti Facebook dan Twitter kerana melanggar terma dan syarat ditetapkan oleh pembekal perkhidmatan masing-masing.

IKLAN
84 % Berita Dari Grup Whatsapp Palsu, Jangan Ghairah Kongsi Cerita Di Media Sosial
Berita palsu memang mudah disebarkan melalui pelbagai medium media sosial..

Menurutnya, SKMM juga telah mengambil tindakan sekatan terhadap 40 laman sesawang, portal dan blog yang menyebarkan kandungan maklumat serta berita berunsur palsu.

“Sejak Januari 2017 hingga Februari 2018, sejumlah 45 kertas siasatan telah dibuka oleh SKMM bagi kes berkenaan dengan penyebaran berita palsu di pelbagai platform media sosial telah disiasat, dengan empat kes telah dihadapkan ke mahkamah,” katanya.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Seri Khairudin Samad mengenai perancangan kerajaan dalam menangani isu berkaitan penyebaran maklumat dan berita palsu yang semakin berleluasa ketika ini.

Salleh berkata, berdasarkan analisa yang dijalankan SKMM, majoriti masyarakat Malaysia memperoleh berita tidak ditentu sah atau palsu daripada sumber aplikasi WhatsApp iaitu 84 peratus, diikuti oleh Facebook (lapan peratus), blog (empat peratus) dan lain-lain (empat peratus).

Beliau berkata kementerian melalui SKMM akan terus memperkasa tindakan penguatkuasaan, siasatan dan pendakwaan terhadap sebarang salah laku di media sosial dan Internet secara amnya melalui Jawatankuasa Khas Jenayah Siber yang dianggotai pelbagai kementerian dan agensi.

Menurut Salleh, portal Sebenarnya.my mendapat tindak balas positif daripada masyarakat umum berdasarkan jumlah layaran mencapai lebih 25 juta setakat ini dengan purata hampir dua juta layaran setiap bulan sejak pelancarannya pada 14 Mac tahun lepas.

“Analisis yang dijalankan melalui portal Sebenarnya.my mendapati wujudnya peningkatan purata 10 peratus setiap suku tahun terhadap jumlah layaran portal. Peningkatan ini memberi indikasi positif wujudnya peningkatan kadar kesedaran dalam kalangan masyarakat awam Malaysia dalam membudayakan amalan menyemak, menganalisis dan menentusahkan berita yang mereka terima,” katanya.

IKLAN

84 % Berita Dari Grup Whatsapp Palsu, Jangan Ghairah Kongsi Cerita Di Media Sosial

Masa yang sama, Rang Undang-undang (RUU) Antiberita Tidak Benar 2018 dibacakan kali pertama oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said di Dewan Rakyat semalam.

RUU tersebut memperuntukkan denda maksimum sehingga RM500,000 atau 10 tahun penjara boleh dikenakan terhadap individu yang mengadakan, menawarkan dan menerbitkan berita atau penerbitan yang mengandungi berita tidak benar jika disabitkan kesalahan.

Denda tidak melebihi RM3,000 bagi tiap-tiap hari selama kesalahan itu dikenakan kepada pesalah tersebut jika kesalahan itu dilakukan secara berterusan.

Manakala denda sehingga RM100,000 juga boleh dikenakan terhadap individu atau pihak yang memiliki berita tidak benar dan tidak menghapuskannya.

Mahkamah juga boleh memerintah pesalah membuat permohonan maaf secara terbuka kepada pihak yang terlibat sama ada di mahkamah ataupun melalui akhbar.

Malah RUU ini tidak hanya terhad kepada rakyat Malaysia, bahkan ia turut terpakai kepada warga asing yang menyebarkan berita tidak benar mengenai negara atau menyentuh rakyat negara ini.

IKLAN

Individu yang bersubahat juga tidak terlepas dikenakan hukuman sama yang dikenakan terhadap pesalah iaitu mereka yang menyalurkan dana dalam bentuk kewangan atau yang terlibat dalam penyebaran berita tidak benar. –

Sumber :- Sinar Harian / Bernama
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI