Mungkin bagi kebanyakan daripada korang mengenali gaya rambut dreadlock menerusi penyanyi-penyanyi legenda seperti Bob Marley. Tapi adakah korang tahu bahawa gaya rambut dreadlock ini sebenarnya merupakan tradisi dan amalan bagi penganut Rastafari?

Kerana Rambut Dreadlock Remaja Menang Saman Terhadap Sekolah
Rambut dreadlock juga cukup sinonim dengan muzik reggae seperti digayakan oleh penyanyi legenda, Bob Marley.

BACA: Pemuda Batalkan hasrat Bunuh Diri Selepas Berbual Dengan Polis Muda Ini

Tapi apa itu Rastafari? Ia merupakan agama, gaya hidup dan gerakan sosial yang wujud di negara Jamaica. Dan salah satu amalan yang diamalkan oleh penganutnya ialah menggayakan rambut dreadlock.

Di United Kingdom seorang remaja berusia 13 tahun telah memenangi kes mahkamah terhadap sekolahnya yang mengharamkannya untuk menggayakan rambut begitu.

IKLAN

Menurut laporan Mirror remaja tersebut, Chikayzea Flanders diberitahu oleh pihak sekolahnya yang dia telah melanggar peraturan serta polisi sekolah pada hari pertama persekolahannya di Fulham Boys School, London pada tahun lalu.

Kerana Rambut Dreadlock Remaja Menang Saman Terhadap Sekolah

IKLAN

Namun ahli keluarganya yang merupakan pengalam setia Rastafari memfailkan kes ke mahkamah kerana mendakwa pengharaman atau larangan itu sebagai tindakan diskriminasi terhadap amalan serta budaya mereka.

Ibunya, Tuesday Flanders telah membuat aduan rasmi kepada pihak sekolah namun tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan mereka. Merasakan ia sebagai satu larangan yang bersifat diskriminasi dia telah mendapatkan bantuan guaman yang dibantu oleh Equality and Human Rights Commission.

IKLAN

Pihaknya mengkritik serta tegas mengatakan bahawa pelaksanaan polisi sebegitu merupakan satu tindakan diskriminasi terhadap amalan dan kepercayaan Rastafari.

Disebabkan kes ini, pihak sekolah tersebut dilaporkan telah mengubah dasar polisi mereka terhadap rambut dreadlock. Pihak sekolah juga perlu membayar segala kos guaman dan juga pampasan terhadap keluarga remaja tersebut. Turut ditegaskan bahawa kakitangan sekolah juga perlu diberikan kebebasan sama.

Sumber: Ladbible