Bukan mudah nak pastikan nasi lemak yang korang buat tu sedap.

 

Namun dengar cerita, ramai netizen yang telah mencuba nasi lemak terbaru yang ditawarkan oleh McDonald’s Malaysia. Nasi lemak ini bukan calang-calang tau, ini burger nasi lemak!

Mendapat ilham daripada rasa sebenar nasi lemak yang selalu korang ‘bantai’ untuk sarapan pagi, ia lengkap dengan patty ayam yang mempunyai rasa lemak dari santan dan emping jagung (corflakes) rangup, telur goreng, bawang berkaramel, kepingan timun dan semestinya sambal.

McDonald’s berkata mereka memang memberikan 110% tumpuan deria rasa ketika menyediakan resepi sambal itu. It can make or break your nasi lemak.

Hasilnya..?

Memang tak kedekut sambal tapi kami rasakan kalau ada kacang dan sambal bilis, barulah ngam kan.

Rasanya pun tak muak sampai kami top-up beli burger sebiji lagilah. (What happened to my diet?!)

IKLAN

Buat masa sekarang, kami diberitahu bahawa burger nasi lemak ini akan hanya ditawarkan untuk jangka masa singkat bermula hari ini. Walaupun baru, namun ini bukanlah burger nasi lemak pertama yang pernah dicipta.

Ada 3 lagi restoran yang pernah mencubanya, namun adakah semuanya sedap?

 

* * * * *

 

01

myBurgerLab

IKLAN

Mereka berjaya untuk menarik perhatian netizen semasa mereka memperkenalkan burger Nasi Lemak Ayam Rendang. Bukan hanya namanya membuatkan semua orang terliur, rasanya pun tak kurang hebatnya.

Ayam goreng yang dijadikan patty disatukan dengan kuah rendah, peanut butter, timun, sambal, serbuk bonito (sejenis ikan, untuk menggantikan ikan bilis) dan telur mata goyang di atas!

Lokasi: OUG, Sunway dan Cyberjaya.

 

02

Fullhouse Lifestyle Store & Cafe

IKLAN

Walaupun Fullhouse mendapat namanya dari drama bersiri Korea, namun mereka juga nak tumpang sekaki merasa nasi lemak tau!

Burger Nasi Lemaknya mengikut kriteria apabila ia terdiri daripada ayam goreng berempah, sambal belacan, timun, kacang, ikan bilis dan telur mata. Roti bun pula digantikan dengan bun nasi. Menariknya, ia siap dihidang dengan wedges!

Lokasi: Sunway Pyramid.

 

03

Define:food

Siap dengan bungkusan daun pisang lagi. Define Food menghidang burger nasi lemak dengan cara ‘banjir’ lengkap dengan ayam goreng berempah, sambal, timun, ikan bilis, kacang dan daun pisang!

Lokasi: Mid Valley

 

So amacam, korang dah try belum?