Kanser antara penyakit paling digeruni. Amat jarang pengidapnya boleh bertahan lama biar sudah melalui radioterapi dan kimoterapi. Penyakit ini juga tidak mengenal usia, kanak-kanak, remaja mahu pun golongan dewasa. Ramai yang sudah “tewas” dan kebanyakannya diakhiri dengan air mata.

Memandang dan membaca kisah adik Arissa seperti ditulis oleh Wan Shahriza sehari dua ini mampu buat sesiapa pun menangis. Adik kecil ini disahkan mengidap kanser Bilateral Retinoblastoma, sejenis kanser mata. Kedua ibu bapanya terpaksa berhenti kerja demi menjaganya.

Mari kita semua doakan kelapangan dan kurang kesakitan buat adik kecil ini. Semoga detik-detik dan sisa yang masih ada memberikan kasih sayang berlimpah ruah di hati ibu bapanya.

Baca catatan Wan Shahriza di laman facebooknya…

Semalam, 20/1/2018, dalam perjalanan ke KL, saya singgah di Maran utk menjenguk Arissa. Pilu melihat Arissa. Terbaring dia dalam kelambu yg dipasang utk mengelakkan lalat menghurung wajahnya. Kurus. Hanya tulang2. Chemoport yg masih tertanam di dadanya amat jelas kelihatan, terbonjol menolak kulitnya.

Dia ingin makan. Meminta ibunya membelikan KFC. Dia sukakan french fries. Saya lihat ibunya membantu dia duduk. Memang dia sangat lemah. Sudah seminggu dia sudah tidak boleh makan kerana ketumbuhan di dalam mulutnya sudah menghalang laluan makanan.

Pun dia masih mencuba. Menolak fries masuk ke mulutnya. Dia lakukan itu sendiri kerana mungkin hanya dia yang dapat merasakan bahagian mana yang sakit, bahagian mana yg masih boleh bersentuh dgn makanan yg cuba ditelannya.

Tidak sampai dua fries, dia mengalah. Meminta untuk minum air pula. Mencuba menyedut melalui straw, tapi air itu hanya naik separuh. Segera ayahnya memotong straw menjadi dua bahagian pendek. Barulah masuk air itu disedutnya.

 

“Kanser Boleh Jadi Sejahat Ini…” Pandang Gambar Arissa Boleh Buat Orang Menangis!
Adik kecil ini disahkan mengidap kanser Bilateral Retinoblastoma, sejenis kanser mata

 

“Kanser Boleh Jadi Sejahat Ini…” Pandang Gambar Arissa Boleh Buat Orang Menangis!

IKLAN

Sungguh luluh melihat dia.

Saya cuba mengusap rambutnya. Itu yang paling mampu saya lakukan untuknya. Dia merengek, membantah tangan asing menyentuhnya.

Mengingatkan saya pada Ijjat saya yang juga tidak suka pada orang2 asing yg tidak dikenalinya.

Namun dia alert. Cerdas dan bijak. Bila dia mendengar bunyi sudu dan pinggan sewaktu saya makan mee yang dihidangkan keluarga ibunya, dia bertanya,

“Auntie makan apa..?”

Sungguh luluh perasaan untuk memberi jawapan, ketika dia sudah tidak lagi mampu memasukkan makanan ke mulutnya sendiri.

IKLAN

Arissa.. saya tidak tahu selama manakah dia akan mampu bertahan lagi oleh ganasnya kanser yg menyerang tubuh kecilnya. Getirnya ujianmu, anak.

Dan begitu hancur hati apabila mengingatkan betapa kita sudah tidak lagi mampu untuk melakukan apa2 untuknya. Untuk meringankan sedikit azab yg ditanggungnya.

“Kanser Boleh Jadi Sejahat Ini…” Pandang Gambar Arissa Boleh Buat Orang Menangis!

 

“Kanser Boleh Jadi Sejahat Ini…” Pandang Gambar Arissa Boleh Buat Orang Menangis!
Ini keadaannya Disember tahun lalu…

 

Saya hanyalah mata yg memandang. Tidak mampu saya bayangkan perasaan ibu ayahnya yang melalui ini bersama Ariissa. Dan apatah lagi utk membayangkan apa yg dirasa dan dilalui Arissa sendiri. Di luar imaginasi.

IKLAN

Maaf jika saya mengganggu emosi sesiapa dengan gambar2 ini. Tapi inilah hakikat kanser. Tak perlu kita berpura2 mengatakan everything is ok or going to be ok. Dengan kanser, NOTHING is ok. Kanser boleh menjadi sejahat ini.

Yang penting ialah awareness. Kesedaran dan pentingnya pengesanan awal. Ianya boleh terkena pada sesiapa sahaja, bila2 masa sahaja.

Untuk yg ingin menyumbang sebagai tanda bersimpati kpd Arissa dan keluarganya, saya sertakan di sini no akaun ibunya. Untuk makluman, kedua ibu bapa Arissa bergilir2 mangambil cuti tanpa gaji.

7618002751 CIMB
Rosmaniza salleh (ibu)

Maybank
Rosmaniza

162263129718 Maybank
Norimi Fazil b. Shamshuddin. (ayah)

(Ariisa ialah pengidap Bilateral Retinoblastoma, sejenis kanser mata. Sudah tidak boleh melihat bertahun2 kerana kedua2 mata sudah dibuang).

Catatan terdahulu tentang Arissa:
https://m.facebook.com/story.php…

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI