Media kebangsaan Israel, Kan News memuat naik lagu berbaur hasutan bertajuk ‘Kami akan memusnahkan semua orang di Gaza’ menerusi platform X sebagai sokongan untuk kempen pemusnahan besar-besaran tentera Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

Lagu tersebut telah didendangkan oleh enam kanak-kanak perempuan Yahudi dan berlatar belakangkan pengeboman di Gaza serta serangan mengejut Hamas di penempatan haram Kfar Aza.

ARTIKEL BERKAITAN: Ahli Keluarga Sedang Hadapi Peperangan Di Gaza, Graduan Dari Palestin Ini Tetap Semangat Terima PhD Pada Hari Konvokesyen

Kanak-Kanak Perempuan Yahudi Dendangkan Lagu Khas Buat Penduduk Gaza?

Lagu dan video tersebut dicipta oleh Pakar Komunikasi Krisis Ofer Rosenbaum yang mengetuai firma perhubungan awam, Rosenbaum Communcation.

IKLAN

Lapor The Electronic Intifada, penyiar berkenaan menganggap lagu tersebut sebagai lagu persahabatan 2023 biar pun bait liriknya dipenuhi panggilan untuk genosid.

Lirik lagu tersebut diterjemahkan oleh The Electronic Intifada dengan bantuan penulis bebas dan pembuat filem, David Sheen.

Kanak-Kanak Perempuan Yahudi Dendangkan Lagu Khas Buat Penduduk Gaza?

IKLAN

Berikut adalah antara bait lirik lagu tersebut, “Malam musim luruh jatuh di atas pantai Gaza, pesawat mengebom, kemusnahan, kemusnahan. Dalam masa setahun kami akan memusnahkan semua orang, dan kemudian kami akan kembali untuk membajak ladang kami.”

Untuk info, Kan News menyiarkan versi penuh lagu tersebut di akaun X milik mereka pada Ahad tetapi memadamkannya tidak lama selepas itu, di tengah-tengah bantahan daripada pengguna Israel lain.

IKLAN

Kanak-Kanak Perempuan Yahudi Dendangkan Lagu Khas Buat Penduduk Gaza?

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Awani