(Dari Kiri) : Remaja warga Perancis, Alexia Alexandra Molina; 18 dan remaja warga Belanda, Nathen Renze Chesters; 13. 

 

Berbekalkan pengalaman yang dimiliki oleh dua penyelam remaja, Nathen Renze Chesters dan Alexia Alexandra Molina yang masih hilang di Mersing, pihak polis tempatan percaya dia dan seorang lagi mangsa selamat serta akan ditemui tidak lama lagi.

Semalam, salah seorang daripada empat mangsa yang hilang ketika melakukan aktiviti selaman di Pulau Tokong Sanggol, Mersing telah berjaya ditemui di perairan Tanjung Sedili. Mangsa, Kristine Grodem yang juga merupakan jurulatih selam skuba warga Norway ditemui kira-kira 30 batu nautika ke selatan dari lokasi kejadian.

Setelah operasi mencari dimulakan pada hari Rabu, Kristine akhirnya ditemui oleh sebuah bot tunda yang sedang dalam perjalanan dari Indonesia ke Thailand jam 8.15 pagi hari Khamis.

2 Penyelam Remaja Hilang Di Mersing Adalah Berpengalaman, Dijangka Selamat
Jurulatih selam warga Norway Kristine Grodem, 35.

Kristine kemudiannya dibawa ke Stadium Mersing menggunakan helikopter Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Negeri Johor sebelum dihantar ke hospital daerah untuk rawatan lanjut.

Tiga lagi mangsa yang masih belum ditemui terdiri daripada warga Inggeris Adrian Chesters, 45; anaknya yang juga warga Belanda Nathen Renze Chesters, 13; dan seorang lagi remaja warga Perancis Alexia Alexandra Molina, 18.

IKLAN

2 Penyelam Remaja Hilang Di Mersing Adalah Berpengalaman, Dijangka Selamat

2 Penyelam Remaja Hilang Di Mersing Adalah Berpengalaman, Dijangka Selamat

Mereka bertiga berada di Mersing untuk menjalani latihan selaman bawa air berdekatan Pulau Tokong Sanggol pada hari Rabu. Setelah mereka muncul semula di permukaan laut bersama jurulatih, Kristine; mereka mendapati bot yang membawa mereka ke sana telah hilang.

Kristine cuba untuk mengumpulkan kesemua penyelam agar terus bersama. Namun mereka dipercayai hilang dibawa arus yang kuat.

IKLAN

Polis Johor telahpun berjaya mengenal pasti tekong bot dan menahannya malam tadi selepas dia memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Mersing. Lelaki berusia dalam linkungan 20-an itu didapati positif dadah jenis methamphetamine setelah ujian air kencing dilakukan. Dia akan ditahan sehingga siasatan selesai di bawah Seksyen 15(1) Akta Dadah Merbahaya 1952.

Sementara itu, insiden ini telahpun mendapat liputan media antarabangsa seperti portal The Mirror, Reuters, Daily Mail dan media dari negara serantau seperti Indonesia dan Singapura.

*

IKLAN

Diharap dengan keadaan cuaca yang baik dan ketinggian ombak setinggi satu ke dua meter seperti yang dimaklumkan oleh agensi, operasi menyelamat akan berjalan lancar dan tiga lagi mangsa itu dapat ditemui dengan segera.

Sumber : (1) (2) (3)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI