Salah satu pintu yang dibuka oleh Allah untuk meraih keuntungan besar dari bulan Ramadan adalah melalui sedekah. Islam sering menganjurkan umatnya untuk banyak bersedekah. Dan bulan Ramadhan, amalan ini menjadi lebih dianjurkan lagi.

‘Kami Merayu’, Pusat Darah Negara Ajak Orang Ramai Derma Darah Di Bulan Puasa
Sumber Gambar : Pexels.com

Sedekah atau pun derma bukan sekadar wang mahupun harta, malah darah juga boleh didermakan. Ia merupaka satu sumbangan yang paling berharga yang boleh diberikan oleh sesiapa pun kepada yang memerlukan.

Keputusan korang untuk menderma darah boleh menyelamatkan satu kehidupan, atau bahkan beberapa nyawa sekaligus. Tapi, apa kata dunia perubatan soal menderma darah semasa berpuasa? Adakah dibenarkan menderma darah dalam keadaan perut kosong?

 

IKLAN

Terbaru, Pusat Darah Negara (PDN) menyeru kepada orang ramai untuk menghadirkan diri menderma darah di Pusat Darah Negara, Jalan Tun Razak.

Menerusi ciapan di Twitter, penderma darah yang beragama Islam boleh menderma selepas berbuka puasa dan penderma bukan Islam diseru untuk hadir menderma sepanjang bulan Ramadan ini.

 

IKLAN

“Makanan berbuka disediakan untuk penderma darah utuh yang menderma,” kata PDN menerusi ciapan itu.

Tidak cuma itu, anda juga membawa kelengkapan sendiri seperti sejadah dan telekung.

IKLAN

Bagi sesiapa yang berhasrat untuk menderma darah, anda boleh ke PDN Jalan Tun Razak pada setiap Isnin hingga Jumaat (7.30 pagi hingga 9 malam) dan pada hari Sabtu dan Ahad atau cuti umum (8 pagi hingga 4 petang).

Jika korang memenuhi syarat-syarat untuk menderma darah dan berada dalam keadaan yang sihat, mungkin ini adalah sumbangan yang boleh dibuat kepada golongan yang memerlukan di bulan puasa ini.

Hari ini kita tolong orang, esok lusa mungkin ada yang tolong kita pula.

Sumber: Pusat Darah Negara

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI