Sumber gambar: kiri: wikipedia, kanan: Instagram British Monarchy

Keluarga DiRaja Britain merupakan keluarga DiRaja paling berpengaruh dan popular di dunia. Sejarah keluarga yang panjang selama beratus tahun lamanya membuatkan kisah atau tragedi yang berlaku kepada keluarga ini menjadi tumpuan dunia.

Terkesan dengan skandal yang berlaku akibat tindakan Putera Harry dan isterinya Meghan Markle yang seolah-olah memburukkan keluarga DiRaja. Keadaan menjadi lebih menyedihkan apabila Putera Phillip yang merupakan suami kepada Ratu Elizabeth II meninggal dunia. Namun begitu baginda tetap tampil kelihatan tenang walaupun di uji dengan skandal oleh cucunya dan juga kematian suami tercinta.

Kalau Bukan Kerana Wanita Ini, Ratu Elizabeth II Mungkin Tidak Akan Menjadi Seorang Ratu
Ratu Elizabeth II ketika muda. Sumber gambar: Instagram British Monarchy

Susuk tubuh baginda yang berusia berusia 95 tahun ini masih gagah menghadiri majlis-majlis kerajaan yang memerlukan kehadirannya. Menaiki takhta kerajaan selama 69 tahun sejak berusia 25 lagi, membuktikan yang usia muda bukan penghalang untuk baginda menjadi seorang pemimpin yang matang.

Namun tahukah anda, sebenarnya Ratu Elizabeth II mungkin hanya akan menjadi ahli kerabat DiRaja yang biasa sahaja jika bukan kerana bapa saudaranya melepaskan hak sebagai Raja yang bergelar sebagai Raja Edward VIII.

Kenapa baginda sanggup melepaskan hak kelahirannya sebagai seorang Raja?

Semuanya kerana seorang wanita.

Kalau Bukan Kerana Wanita Ini, Ratu Elizabeth II Mungkin Tidak Akan Menjadi Seorang Ratu
Dihari perkahwinan. Wallis tampil anggun dalam persalinan Mainbocher, satu jenama fesyen tersohor Amerika Syarikat suatu ketika dahulu. Sumber gambar: sandiegouniontribune.com

WALLIS SIMPSON, SOSIALIT AMERIKA SYARIKAT

IKLAN

Kisah percintaan di antara Raja Edward VII menjadi kisah cinta terhalang yang akan kekal dalam lipatan sejarah keluarga DiRaja Britain selamanya. Ketika itu pihak gereja England tidak membenarkan seorang bakal Raja mengahwini wanita yang tidak lagi dara apatah lagi bergelar seorang janda yang pernah berkahwin sebanyak dua kali.

Ketika berkenalan dengan Raja Edward VII, Wallis masih lagi bergelar isteri kepada ahli perniagaan iaitu Ernest Simpson. Sebelum itu Wallis pernah berkahwin dengan pegawai tentera laut Amerika Syarikat, Win Spencer. Keputusan baginda yang mahu mengahwini Wallis menjadi berita tergempar ketika itu sehingga menyebabkan krisis perlembagaan terjadi.

Setelah menaiki takhta apabila meninggalnya Raja George V, baginda dilihat begitu serius untuk menjadikan Wallis sebagai suri hatinya dan ini meresahkan kerajaan Britain yang berideologi konservatif.

Akhirnya setelah bergelar Raja United Kingdom dan jajahan takluknya selama 11 bulan, Raja Edward VII melepaskan gelaran dan kedudukannya demi cinta. Oleh yang demikian, ayahanda Ratu Elizabeth II (Dikenali sebagai Puteri Elizabeth ketika itu) yang merupakan adinda baginda menaiki takhta dan dikenali sebagai Raja George VI.

IKLAN
Kalau Bukan Kerana Wanita Ini, Ratu Elizabeth II Mungkin Tidak Akan Menjadi Seorang Ratu
Cinta mengatasi pangkat. Sumber gambar: vanityfair.com

Selepas turun takhta, baginda akhirnya mengikat tali pernikahan bersama Wallis Simpson namun ianya dilakukan di Perancis kerana gereja England menolak untuk mengahwinkan mereka. Perkahwinan itu tidak dihadiri kaum kerabat DiRaja Britain kerana dilarang oleh Raja George VI.

Selepas berkahwin pasangan ini banyak menghabiskan masa di antara Perancis, England dan Amerika Syarikat. Walaupun Raja Edward VII ada hadir ke majlis rasmi diraja, namun bondanya tidak pernah menerima kehadiran Wallis sebagai menantu.

Kalau Bukan Kerana Wanita Ini, Ratu Elizabeth II Mungkin Tidak Akan Menjadi Seorang Ratu
Raja Edward VII meniti usia tua bersama Wallis Simpson. Sumber gambar: telegraph.co.uk

Baginda akhirnya meninggal dunia pada 28 Mei 1972 di kediamannya di Paris, mayat baginda diterbangkan dari Perancis untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan DiRaja Britain.

Bagaimana pula dengan nasib Wallis?

IKLAN

Tidak diterima sebagai ahli keluarga DiRaja, dia juga tidak diberikan sebarang gelaran secara rasmi walaupun suaminya bergelar Yang Mulia. Dia hanya dikenali sebagai Duchess of Windsor kerana Raja Edward VI diberi gelaran Duke of Windsor. 

Selepas kematian suaminya, beliau tinggal keseorangan dengan harta yang ditinggalkan suaminya serta wang sara diri dari keluarga diRaja Britain sehinggalah kematiannya pada 24 April 1986. Dia dikebumikan bersebelahan kubur suaminya dan pada kuburnya ditulis, Wallis, Duchess of Windsor.

Perkahwinan Wallis dan Raja Edward VII tidak dikurniakan cahaya mata. Namun jika Raja Eward VII tidak berkahwin dengan Wallis lalu berkahwin wanita yang diperkenan ibundanya, baginda masih kekal sebagai seorang Raja dan mungkin ada cahaya mata yang bakal mewarisi takhta. Sekaligus meletakkan Ratu Elizabeth II jauh dari mendapat gelaran seorang Ratu.

Cinta mengatasi segala-galanya.

Sehingga kini gelaran Duke & Duchess of Windsor tidak lagi digunakan lagi.

Sumber:

  1. British Heritage
  2. Biography
  3. Town & Country Mag
  4. Britannica