Jom Try Buat Roti Viral Korean Cheesy Garlic, Senang Boleh Guna Air Fryer Je!

1299

Boleh dikatakan apa sahaja makanan yang viral di Korea akan menjadi kegilaan dan ikutan masyarakat di negara kita.

Fuh, Hebat penangan k-pop ni!

Baru-baru ini viral di laman media sosial dengan ‘penangan’ roti korean cheesy garlic bread. Ramai yang kecewa juga bila roti ini selalu out of stok kerana permintaan yang terlalu banyak.

So, kali ini apa kata kita try buat sendiri Korean Cheesy Garlic Bread ni.

Ini resepi dari Amanda Tan yang dikongsikan dalam group Resepi Air Fryer [Malaysia]

RESEPI KOREAN CHEESY GARLIC BREAD

Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak perlu ke Korea untuk menikmatinya. Jom saya kongsikan cara cepat untuk menyediakannya. Selamat mencuba.

NOTA KAKI:

IKLAN

1. Model : Air Fryer Philips HD9216

2. Panaskan dahulu AF pada suhu 180°C selama 5min.

3. Loyang digunakan saiz 6 inchi. Boleh beli di kedai online. Carikan Accessory Air Fryer.

4. Boleh guna pinggan besi yang dijual dikedai Eco.

5. Boleh juga campur sos cili kedalam adunan cheese jika nak rasa yang pedas.

6. Boleh simpan dalam peti sejuk. Panaskan balik keesokan hari.

7. Resepi ini sesuai untuk pengguna ketuhar. Bakar ikut masa tapi kena kerap pantau . Boleh tambah suhu / masa ikut ketuhar.

8. Saya gunakan roti bun yang sedia dijual dikedai. Boleh guna bun biasa, bun kismis, bun wholemeal dan lain lain.

BAHAN BAHAN

Inti

  • 100g Cream Cheese
  • 30ml Whipping Cream
  • 2 sudu besar Madu

Sos

  • 100g Mentega
  • 1 labu Bawang Putih dicincang
  • 2 sudu besar Herba Parsley Kering
  • 2 sudu besar Keju Parmesan
  • 1 biji Telur

Cara Penyediaan setiap bahan:

1. Potong roti bun ke 6 bahagian . Tanpa potong putus dibawah. Ketepikan.

Sediakan Inti :

  1.  Lembutkan cream cheese .
  2.  Masukkan whipping cream dan madu. Gaul sebati. Masukkan kedalam piping bag. Ketepikan.

Sediakan Sos :

  1. Cairkan mentega pada api kecil / sederhana. Tutup api.
  2. Masukkan bawang putih cincang dan herba parsley kering. Gaul sehingga mentega agak sejuk.
  3. Bila mentega sedikit sejuk, baru masukkan telur dan keju Parmesan. Gaul sebati. Ketepikan. Jangan masukkan telur bila mentega masih panas nanti terjadi pulak telur goreng.

CARA PENYEDIAAN KOREAN CHEESY GARLIC BREAD

  1. Isikan inti cream cheese disetiap belahan roti. Isikan separuh , takut muak.
  2. Tuang sos mentega kedalam setiap belahan roti dan bahagian atas. Alaskan roti didalam loyang yang akan dibakar dalam Air Fryer.
  3. Bakar pada suhu 180°C / 5min.

Selamat mencuba, siap untuk dimakan!