Orang ramai diingatkan tidak berkongsi ataupun menyebarkan rakaman video berhubung insiden tembakan di dua buah masjid di Christchurch, New Zealand yang berlaku hari ini.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaya (SKMM) berkata, tindakan tersebut adalah perlu bagi mengelakkan berlakunya sebarang kejadian tidak diingini yang boleh mengundang suasana panik dan marah dalam kalangan masyarakat.

“Orang ramai juga diminta menghormati sensitiviti dan perasaan keluarga mangsa yang terlibat.

“Pada masa yang sama, pihak SKMM akan turut bekerjasama dengan penyedia-penyedia perkhidmatan untuk menurunkan rakaman berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sementara itu, SKMM berkata, pihaknya memandang serius perkara itu dan mana-mana pihak yang terlibat boleh dikenakan tindakan mengikut undang-undang sedia ada.

“Sebarang perkongsian kandungan yang bersifat mengancam dan jelik merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998,” katanya.

IKLAN
Jangan Siar Video Serangan Masjid, Boleh Didakwa  Bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi
Di masjid antara masjid yang mengorbankan sebahagian umat Islam yang baru selesai solat Jumaat apabila penyerang tiba-tiba memasuki masjid
Jangan Siar Video Serangan Masjid, Boleh Didakwa  Bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi
Rata-rata umat Islam menyifatkann serangan ini tidak masuk akal

Carian Remaja di Wikipedia menemui, dalam usaha mengekang penyebar khabar angin menggunakan komunikasi elektronik, peruntukan Seksyen 233 menyebut seseorang boleh didenda “tidak melebihi RM 50,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya RM 1,000.00 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.”

Media antarabangsa melaporkan, penyerang bersenjata yang melepaskan tembakan rambang di sebuah masjid di bandar ini ketika jemaah sedang bersolat Jumaat dan membunuh beberapa mangsa dipercayai turut menyiarkan secara langsung serangan itu di media sosial.

Satu akaun twitter dengan nama Jack Dawkins menyiarkan video yang memaparkan seorang lelaki menggunakan senjata automatik melepaskan tembakan dalam sebuah masjid.

IKLAN

Video itu turut tertera “amaran rakaman sensitif ” dan tanda pagar Christchurch.

 

Jangan Siar Video Serangan Masjid, Boleh Didakwa  Bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi
Antara umat Islam yang terkorban dalam tembakan rambang dalam solat Jumaat tadi

40 maut dan ramai cedera

IKLAN

Dalam kejadian dianggap menggemparkan bagi seluruh umat Islam ini, seramai 40 orang meninggal dunia dalam tembakan rambang yang dilepaskan. Malah beberapa  orang rakyat Malaysia turut menjadi mangsa dalam insiden memilukan ini. Antaranya  Muhammad Tarmizi Shuib kini sedang menerima rawatan di Hospital Christchvrch. Difahamkan juga bekerja sebagai pengendali  simulator penerbangan masih mendapatkan rawatan dalam kejadian menyayat hati itu.

Begitu juga yang terjadi kepada Mohd Nazri Hisham Omar, 46 yang parah dalam kejadian tembakan secara rambang di Masjid Al-Noor, Christchurch, New Zealand. Menurut isterinya, suaminya cedera teruk namun beliau tidak tahu keadaan bagaimana dan akan berangkat ke New Zealand secepat mungkin bersama anak sulungnya.

Jangan Siar Video Serangan Masjid, Boleh Didakwa  Bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi
Rakaman wajah penyerang Brenton Tarrant, 28 yang berasal dari Australia pasti selepas dilihat di CCTV

Dalam pada itu, seorang lagi rakyat Malaysia Rahimi Ahmad disenaraikan antara yang menjadi mangsa insiden tembakan rambang yang dilakukan oleh seorang Brenton Tarrant, 28 ayng berasal dari Australia yang membuat amukan konon mahu mengurangkan kedatangan warga asing.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI