Ihsan Foto : BERNAMA

 

Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) telah mengumumkan bahawa penggunaan kad Touch ‘n Go dan SmartTAG di plaza tol akan dihentikan secara berperingkat bermula tahun hadapan.

Ini selari dengan perancangan KKR untuk mengaktifkan sistem RFID di rangkaan Lebuhraya Utara-Selatan dari Skudai di Johor hingga ke Juru di Pulau Pinang bermula 15 Januari 2022. Sekaligus, KKR bersedia untuk menggunakan hanya sistem RFID dalam tempoh terdekat ini di semua lebuhraya di Pantai Barat Semenanjung Malaysia.

Jangan risau sekiranya korang masih bergantung kepada kad Touch ‘n Go dan SmartTAG. Kutipan tol menggunakan dua cara tersebut masih lagi disediakan BUAT MASA INI.

Namun, korang akan perasaan jumlah lorong bagi dua kaedah itu akan semakin berkurangan dari semasa ke semasa bagi memberi ruang kepada lorong RFID sebelum perlaksanaan Sistem Tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong atau Multi Lane Free Flow (MLFF).

Kad Touch ‘n Go & SmartTAG Mulai Tidak ‘Valid’ Di Plaza Tol Pada 2022
Contoh kenderaan yang telah dipasang RFID

Terdahulu, REMAJA pernah kongsikan mengenai kelebihan penggunaan sistem RFID.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Cara Daftar RFID Touch n Go Ewallet Secara Percuma, Rugi Tak Buat Sekarang – REMAJA

BACA LAGI : Pembayaran Guna TNG RFID Kini Boleh Di 5 Stesen Minyak Shell Ini – REMAJA

Mekanisma mirip SmartTAG di mana pengguna lebuhraya boleh memandu pada kelajuan 30km/j tanpa perlu berhenti di tol plaza.

IKLAN

Tanpa perlu menurunkan tingkap kenderaan selepas ini, ia sekaligus mengurangkan interaksi fizikal dan bermanfaat untuk membendung penyebaran wabak COVID-19.

RFID juga menawarkan sekuriti tunai digital dan tambah nilai tanpa tunai melalui penggunaan Touch ‘n Go eWallet tanpa perlu ke kaunter tambah nilai lagi selepas ini.

IKLAN

*

Sebagai langkah bersiap-sedia dengan penggunaan RFID selepas ini, korang boleh mula memasangnya pada kenderaan semudah membeli kit pemasangan kendiri yang ada dijual di laman web atas talian seperti Shopee dan Lazada pada harga RM35 sahaja.

Kad Touch ‘n Go & SmartTAG Mulai Tidak ‘Valid’ Di Plaza Tol Pada 2022

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI