Sumber Foto: Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

 

Setelah status agamanya hangat diperkatakan sejak disatukan dengan suaminya di India pada Disember lalu, hari ini Illi Najwa Anuar Hussein Saddique disahkan belum lagi dan tidak pernah keluar daripada agama Islam.

 

Let’s recap back, shall we?

Tumpuan terarah kepada Illi pada akhir tahun lalu apabila gadis tersebut berangkat ke India untuk mengahwini teman lelakinya yang juga merupakan kapten hoki pasukan India, Manpreet Singh Pawar.

REMAJA sendiri pernah melaporkan berita tersebut dan merasakan persatuan itu cukup sweet dan romantik.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Gadis Malaysia Dapat Kebenaran Terbang Ke India Untuk Kahwin 

Namun, perkahwinan tersebut tanpa disangka terpalit kontroversi setelah video upacara bertukar ikrar perkahwinan mengikut budaya masyarakat India di antara Illi dan Manpreet tersebar hingga ia mendapat perhatian rakyat Malaysia.

Lalu, ramai berspekulasi mengenai status agama Illi dan ingin tahu sama ada gadis tersebut telahpun keluar daripada agama Islam.

BACA LAGIWanita Dituduh Murtad , Menteri Agama Respon Isu Kahwini Kapten Hoki India – REMAJA

IKLAN

Sehubungan dengan itu, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar telah menitahkan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) dan Mufti Johor untuk menyiasat status agama Illi Najwa.

Titah baginda, sebagai Ketua Agama Islam Johor, baginda bertanggungjawab memelihara kedudukan agama Islam supaya ia sentiasa terpelihara dan dipandang mulia.

Setelah beberapa bulan berlalu, JAINJ dan Mufti Johor akhirnya mengeluarkan hasil siasatan terhadap status perkahwinan serta agama pasangan tersebut untuk dipersembahkan kepada Sultan Johor di Pejabat Mados, Istana Bukit Pelangi di Johor Bahru.

Isteri Kapten Hoki India Tidak Pernah Keluar Islam – Mufti Johor

IKLAN

Turut hadir untuk menghadap baginda ialah Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad, Pengarah JAINJ, Datuk Md Rofiki Shamsudin dan Illi sendiri.

Dalam satu muat naik di akaun Facebook rasmi Sultan Johor, ia mencatat, “Hasil siasatan mendapati Illi Najwa tidak pernah keluar dari Islam. Malah pada hari ini, beliau juga hadir bersama kami bagi menghadap Baginda Tuanku Sultan.”

Isteri Kapten Hoki India Tidak Pernah Keluar Islam – Mufti JohorSumber Foto: Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Kini setelah segala spekulasi tersebut diperjelaskan, Illi dan Manpreet sedang dalam proses untuk mendaftarkan perkahwinan mereka di Johor Bahru.

Sumber : (1)