Instagram Update Fungsi Baru Untuk Insta Story, Tiru Snapchat Lagi Ke?

Setakat bulan Disember ini, aplikasi media sosial, Instagram sudah mempunyai 800 juta pengguna aktif. Snapchat pula menurut laporan hanya mempunyai 178 juta pengguna harian.

Bagaimanapun, Instagram terus-menerus dituduh meniru fungsi terbaru untuk Insta Story-nya yang menyerupai fungsi Snapchat. Ini berlaku selepas Snapchat memperbaharui imej aplikasinya pada minggu lepas.

Hey, baru seminggu dah nak tiru ke?

Curi Atau Kebetulan?

Konsep bersaing sesama aplikasi media sosial ini sebenarnya sudah berlarutan sejak tahun lepas lagi. Masakan tidak, dunia media sosial merupakan bisnes bernilai berbilion Ringgit. Jika mereka ketinggalan di belakang pesaing, habislah empayar yang telah dibina seperti yang berlaku kepada Friendster dan MySpace.

Beberapa minggu lepas, Instagram telah memperbaharui Insta Story di mana penggunanya boleh memuat naik gambar atau video lama. Tidak lagi seperti dulu di mana Insta Story hanya memaparkan apa yang betul-betul terjadi pada hari tersebut.

Bermula semalam pula, pengguna Instagram boleh menyimpan foto dan video Insta Story dengan menekan butang archive. Dulu kita hanya boleh archive posting. Sekarang stories pun boleh, tak perlu lagi save foto atau video stories ke dalam galeri telefon.

Hello, Archive!

Semua stories korang sekarang boleh disimpan secara automatik ke dalam Archive selepas tempoh 24 jam. Tak perlu lagi nak stres kalau terlambat nak save foto atau video korang.

 

Hanya korang yang boleh melihat stories masing-masing di dalam Archive. Klik saja di ikon ‘jam’. Dan korang boleh buat apa saja yang diinginkan dengan stories tersebut, seperti:

 

Muat naik stories sebagai posting di page kamu. Atau masukkannya ke dalam bahagian Highlights.

Highlights boleh ditambah pada bila-bila masa melalui stories di dalam Archive dan ia akan kekal di page profil sehinggalah korang ingin delete.

 

Untuk create Highlights, tekan di butang ‘New’ dalam bulatan di bahagian profil.

 

Kemudian, ambil stories dari Archive, pilih 1 sebagai cover dan namakan folder Highlights korang itu. Siap!

But depends juga..

Kalau rimas dengan banyak sangat stories dalam Archive, tekan saja butan turn off untuk fungsi auto-Archive korang di bahagian Settings.

 

Snapchat Ada Fungsi Sama: ‘Memories’

Bagi pengguna aktif Snapchat seperti penulis, mesti korang sedar persamaan yang ada di antara dua media sosial ini.

Versi Archive di Snapchat dinamakan sebagai ‘Memories’ dan telah diperkenalkan pada tahun lalu.

Susah lah bila ada yang membezakan antara Snapchat dan Instagram. Kalau korang tanya REMAJA pun, kami tak tahu nak pilih yang mana.

Tetapi penulis percaya dengan adanya butang ‘Highlight’ ini, ramai pengguna Instagram akan menerima baik pembaharuan tersebut. Ini kerana golongan Instagrammers adalah golongan yang gemar memaparkan persona dunia digital mereka dengan cantik dan teratur.

‘Highlight’ adalah salah satu pembaharuan yang membolehkan korang personalize page masing-masing.