Tidak tahulah remaja masa kini berminat atau tidak dalam politik.

Tapi nampaknya kemelut “sindir menyindir” yang berlaku di antara Tunku Mahkota Johor, (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya semakin panas.

Panas bila Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq bertanya kenapa  bila satu dunia kenali Malaysia sebagai negara kleptorkasi, TMJ tidak suruh ‘tukar Najib’. Tetapi sekarang ini, suruh pula perdana menteri yang diberikan mandat oleh rakyat untuk ‘ditukar’.

OMG! Seram juga statement nie!

Wanita Ini Satu-Satunya Anak Raja Cuba Bertanding Dalam Politik, Lain Tak Pernah
Syed Saddiq dilihat selalu memberikan pandangan apabila isu Perdana Menteri disentuh

Masa yang sama, tindakan TMJ itu turut mendapat respon dari Pengerusi Bersatu Negeri Sembilan, Rais Yatim yang  mengajak TMJ untuk masuk politik kalau benar-benar mahu bersuara mengenai politik.

“TMJ banyak cakap politik. Tolong rentikan sindir mahukan PM diganti. Itu hak rakyat biasa. Kalau mahu cakap politik sila daftar masuk parti politik,” katanya dalam kenyataan di Twitter.

Lagi panaskan statement nie! Adakah cabaran ini mahu disambut?

Wanita Ini Satu-Satunya Anak Raja Cuba Bertanding Dalam Politik, Lain Tak Pernah
Semalam Pengerusi Bersatu Negeri Sembilan ini mengajak TMJ untuk masuk politik jika ingin berkata sesuatu mengenai politik

Untuk pengetahuan, sejak dulu  Raja-Raja berperanan sebagai Ketua Agama Islam bagi negeri manakala DYMM SPB YDPA sebagai ketua negara. Masa yang sama menurut  Perkara 38(6) Perlembagaan Persekutuan, anggota Majlis Raja-Raja boleh bertindak menurut budi bicara mereka dalam apa-apa prosiding yang berhubungan dengan fungsi yang berikut, iaitu:

IKLAN

(a) memilih Yang di-Pertuan Agong atau memecat Yang di-Pertuan Agong daripada jawatannya, atau memilih Timbalan Yang di-Pertuan Agong

(b) memberikan nasihat mengenai apa-apa pelantikan;

(c) memperkenankan atau tidak memperkenankan apa-apa undang-undang yang mengubah sempadan sesuatu Negeri atau yang menyentuh keistimewaan, kedudukan, kemuliaan atau kebesaran Raja-Raja.

Bagi anak muda, untuk lebih mudah faham, amat jarang sekali  Raja-Raja di negara ini terlibat dalam politik negara kerana berpaksikan perlembagaan persekutuan, Malaysia sebuah negara yang  mengamalkan sistem demokarasi, hanya parti politik yang dipilih oleh rakyat akan memerintah negara.

Ala, macam korang pilih Pakatan Harapan la sebab nak tumbangkan UMNO dahalu. Sebab itulah PH memerintah sekarang selama sepenggal (5 tahun sebelum pilihanraya diadakan semula).

IKLAN

Di sebalik kemelut politik yang hanya  ahli politik saja faham sepak terajangnya, carian REMAJA mendapati hanya seorang anak raja sahaja iaitu puteri pertama almarhum Raja Bhumibol Adulyadej iaitu Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavasi iaitu kakak kepada  kakak kepada Raja Thailand sekarang iaitu, Maha Vajiralongkorn yang memakai gelaran Rama X untuk cuba memasuki dunia politik khususnya bagi negara Asean.

Wanita Ini Satu-Satunya Anak Raja Cuba Bertanding Dalam Politik, Lain Tak Pernah
Inilah Ubolratana kakak kepada Raja Thailand, Maha Vajiralongkorn. Cubaannya mengumumkan bertanding jawatan Perdana Menteri  Mac lalu bagaimanapun terhenti selepas adiknya menitahkan sesuatu. Kata baginda, institusi beraja tidak sesuai mengikut tradisi.

Beliau cuba  bertanding bagi jawatan Perdana Menteri Thailand menentang Prayuth Chan-ocha dan  mewakili sebuah  parti Thai Raksa Chart iaitu serpihan Pheu Thai iaitu parti yang memperjuangkan agenda Thaksin Shinawatra, bekas PM Thailand dari 2001-2006.

Bagaimana pun niat itu terhenti selepas adiknya Raja Thailand Maha Vajiralongkorn menitahkan, penglibatan  anggota keluarga di raja  dalam politik tidak sesuai mengikut tradisi, kebiasaan, kebudayaan dan kerana tidak sesuai kerana arenanya menjadi sangat tidak pantas,” kata raja.

Erm, baru nak join politikkan. Adakah tahun 2019 semua orang  bebas menyuarakan pandangan? Of course la kan tapi jangan sampai menghina satu sama lain.

IKLAN

Apa pun, penglibatan kerabat di raja dalam politik seperti Ku Li dan lain-lain nama adalah hal biasa dalam arena politik.

Namun untuk Raja-Raja atau Tengku Mahkotanya bertanding politik belum pernah terjadi dalam sejarah negara. Adakah kemelut hari ini akan ada satu perubahan di mana TMJ menyahut seruan tersebut?. Apa pun kita tunggu dan lihat.

Wanita Ini Satu-Satunya Anak Raja Cuba Bertanding Dalam Politik, Lain Tak Pernah
TMJ dilihat mengeluarkan kenyataan agar PM ditukar dari menukar Mora jurulatih JDT selepas tewas dalam bola sepak. Reaksi ini mendapat pelbagai pendapat

Sebelum itu isu terdahulu, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata hanya rakyat boleh memutuskan untuk menukar perdana menteri Malaysia.

Dr Mahathir membuat kenyataan itu sebagai menjawab soalan pemberita yang bertanya berhubung klip video yang tular di media sosial baru-baru ini yang memaparkan Tunku Ismail menyebut: “Daripada tukar Mora baik tukar perdana menteri.”

Mora yang dimaksudkan Tunku Ismail dalam video itu dipercayai adalah Benjamin Mora, iaitu jurulatih JDT.

Klip video itu dirakam ketika Tunku Ismail beredar meninggalkan Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos Stadium di Larkin, Johor selepas pasukan bola sepak JDT tewas 1-0 kepada Shandong Luneng pada perlawanan Kejuaraan Liga AFC pada malam Rabu.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI