Untuk korang yang bersifat Obsessive Compulsive Disorder (OCD), mesti korang akan serta-merta bengang bila korang terdengar khabar angin ini.

Sejak akhir September lalu, warga internet (dan Instagram) mula terdengarkan khabar angin yang mengatakan Instagram bakal mengubah layout kedudukan gambar penggunanya di page akaun. Jika sekarang kedudukannya ialah 3 x 3, selepas ini kemungkinan ia akan menjadi 4 x 4.

Err, NO!

Perubahan tersebut belum lagi dikuat kuasakan kepada kesemua pengguna Instagram. Mereka masih sedang bereksperimen dan mencubanya di kalangan beberapa pengguna Instagram tanpa pengetahan mereka dan ia telah mencetuskan ‘rasa bimbang’ kerana perkara tersebut berlaku secara tiba-tiba.

Apabila mendapat tahu mengenai khabar angin tersebut, ramai yang mula tak senang duduk mengenangkan mereka telah gigih menyusun satu-persatu gambar di akaun masing-masing. Penulis tertanya juga apa yang bakal terjadi dengan akaun penyanyi Yuna (@yunaroomrecords), pereka fesyen Hatta Dolmat (@hattadolmatofficial) dan diva Beyonce (@beyonce).

Adakah mereka terpaksa delete semula segala gambar yang pernah dimuat naik dan menggantikannya dengan gambar yang baru?

IKLAN

Instagram Mula Eksperimen Dengan Grid 4 x 4, Insta Lovers Jadi Bengang

Instagram Mula Eksperimen Dengan Grid 4 x 4, Insta Lovers Jadi Bengang

Instagram Mula Eksperimen Dengan Grid 4 x 4, Insta Lovers Jadi Bengang
Do not, I repeat – Do not make the Queen angry!

 

IKLAN
Instagram Mula Eksperimen Dengan Grid 4 x 4, Insta Lovers Jadi Bengang
@yunaroomrecords juga merupakan antara akaun Instagram artistik yang selalu memuat naik gambar secara grid.

Bagaimana pula dengan akaun Insta Famous yang sudah bersusah-payah (bukannya senang okay untuk menjadikan akaun Instagram mereka cantik) menyusun gambar mengikut gradien warna, bentuk, susunan paten gambar dan sebagainya. Apa akan akan terjadi dengan gambar pancake 3 x 3, gambar koala 2 x 3 dan siri teaser videos ‘Look What You Made Me Do’ dan ‘Ready For It’ oleh Taylor Swift ?!

Okay, let’s not get myself carried away.

Hakikatnya, Instagram sejak awal lagi menggunakan grid 3 x 3. Semua orang seakan sudah terbiasa dan customized dengan susun atur aplikasi ini. Sebelum ini, Instagram pernah melakukan perubahan seperti menambah Insta Story, Filter ala SnapChat dan fungsi butang baru seperti Insights, Swipe Up, Archieve serta Direct Message (DM).

IKLAN

Adakah hanya kerana hendak menampakkan kelainan, Instagram sanggup melakukan ini? Let’s hope not.

Bak kata orang, if it is not broken, why do you need to fix it?

via GIPHY