Happy International Cats Day!

Tahukah korang bahawa kucing pernah dipuja sewaktu tamdun mesir satu ketika dahulu kerana dipercayai akan menjaga rumah mereka.

Selain itu, tarikh 8 Ogos merupakan hari kucing antarabangsa  tau jadi kepada pemilik kucing mungkin bolehlah buat sesuatu yang special untuk si manja korang hari ini kan?

Apa-apapun, mungkin korang familiar dengan kucing-kucing yang comel tapi takt ahu apa nama baka kucing tu. Kalau korang tau pun mungkin satu atau dua sahaja macam kucing parsi dan kucing siam.

So, sempena hari kucing antarabangsa ni, jom kita belajar mengenai lima baka kucing paling kiut!

Scottish Fold

Kucing ini teramatlah unik dan juga super duper unik sebab telinga dia yang macam kena lipat tu.

IKLAN

Himalayan

Jangan tak tahu, kucing jenis ini memang high maintenance tau!

Exotic Persian

IKLAN

Haa…kucing ni kita paling kucing muka grumpy. Tapi, walaupun nampak macam tu, kucing ini punyalah high maintenance dan juga sangat diva. Pendek kata, apa dorang nak memang kena ikut.

Munchkin

Oh my! Dah la kecil, comel yang amat pulak tu! Sebijik macam nama dia.

IKLAN

Siberian

Jangan tak tahu, kucing pun ada jenis Siberian tau! Dah la bulu Panjang dan tebal, memang best kalau dok peluk-peluk.

Maine Coon

Psst… nak tahu tak kucing jenis ni boleh membesar dengan jayanya tau. Ada kajian mengatakan sebesar seekor anjing!

Sumber: The Odyssey Online