Masalah rabun mata bukan hanya dihidapi oleh golongan berumur, kini seawal usia kanak-kanak lagi sudah ada yang mempunyai masalah penglihatan ini. Rabun mata berlaku kerana mata tidak dapat membiaskan cahaya dengan baik dan ini menyebabkan penglihatan seseorang itu menjadi kabur.

Penggunaan cermin mata dan kanta lekap adalah rawatan biasa untuk merawat masalah ini. Selain itu juga, pembedahan laser mampu memulihkan masalah rabun namun ia tidak digalakkan untuk dilakukan oleh pesakit kanak-kanak.

Mungkin ramai yang ingin tahu berapa agaknya kos lasik mata dan bagaimana prosedur yang perlu dilakukan?

Berikut adalah perkongsian yang telah dibuat oleh Adzwa Junidak tentang kos rawatan dan proses yang dilalui untuk melakukan rawatan laser ini. Namun, diingatkan harga dan prosesnya mungkin tidak sama mengikut klinik atau hospital yang korang pilih okay?

Adzwa memilih untuk melakukan pembedahan lasik ini di salah sebuah klinik di Damansara Uptown. Perkongsian ini juga menjelaskan tentang prosedur yang dilakukan ketikan pandemik COVID-19. Jadi, mungkin ada kos tambahan seperti swab test yang korang perlu buat.

1. Normal Lasik:

RM2988 + RM 100 (screening fee) + RM230 (RT-PCR Test)

2. Trans – PRK / Custom Lasik

RM 5588 + RM 100 (screening fee) + RM230 (RT-PCR Test)
*RT-PCR Test kita boleh buat di mana-mana klinik dengan syarat buat 2 DAYS BEFORE SURGERY and kena bawa sekali result swab test during surgery.

IKLAN

Ada beberapa fasa yang korang kene lalui sebelum menuju ke hari pembedahan.

1. Set appointment

Korang boleh call sahaja klinik dan beriahu yang korang berminat untuk membuat lasik. Pekerja mereka akan set appointment untuk korang datang klinik bagi melakukan screening test.

2. Screening test (RM100)

Waktu ni korang kena isi form yang berkaitan. Perkerja akan check mata korang untuk pastikan jenis lasik apa yang sesuai. Mereka akan check power mata, silau, pressure dan paling penting ketebalan kornea.

Ketebalan kornea lebih daripada 480 micrometer sahaja boleh teruskan untuk proses pembedahan lasik. Bagi individu yang mempunyai kornea nipis, boleh buat prosedur lain. Kemudian, mereka akan advise jenis lasik yang sesuai dengan mata kita.

IKLAN

Seperti Adzwa, dia power matanya adalah 475, silau 50. Jadi, dia masih boleh melakukan normal lasik yang berharga RM2988.

3. Set tarikh pembedahan (RM400)

Selepas menjalani screening, kalau korang bersetuju untuk teruskan rawatan lasik ini, korang kena bayar deposit sebanyak RM400 untuk lock tarikh pembedahan. Pembedahan hanya akan dibuat setiap hari Jumaat sahaja. Korang boleh pilih tarikh mana yang korang nak, asalkan hari Jumaat.

4. RT-PCR Swab Test (RM230)

Ini antara prosedur baru bagi individu yang ingin melakukan pembedahan sewaktu musim pandemik. Korang wajib buat RT-PCR Test dua hari sebelum pembedahan. Korang boleh pilih untuk buat dimana-mana klinik berdekatan.

5. Final check-up (bayaran penuh)

Check-up terakhir biasanya akan dilakukan sehari atau dua hari sebelum pembedahan. Proses ini sama sahaja seperti proses screening kerana mereka akan check mata kita. Cuma kali ini, korang kena bagi bayaran penuh sebelum pembedahan.

IKLAN

6. Hari pembedahan

Korang kena datang 30 minit awal, tanpa mekap, skincare atau perfume. Jangan lupa bawa sunglasses sebab selepas pembedahan memang mata sangat sensitive terhadap cahaya. Jangan lupa bawa teman yang boleh memandu untuk membawa korang pulang.

Sebelum pembedahan, mereka akan beri 4 jenis pil (painkiller, strong painkiller, ubat tidur dan ubat muntah) dan 4 jenis ubat titis.

Pembedahan dilakukan dengan sangat cepat. 10 saat sahaja untuk sebelah mata, jadi keseluruhannya 10 minit untuk seorang pesakit. Sekejap sahaja kan? Tahu-tahu mata dah clear. Tak sakit langsung cuma korang akan bau hangus dan bunyi laser tui barat macam potong sesuatu. Hiks!

Selepas selesai, korang boleh terus balik rumah. Waktu inilah baru korang akan menjalani proses pemulihan pula.

Hm, mudah sahaja rupanya prosedur rawatan lasik ni. Jadi, sesiapa yang dah lama berniat dan melakukan rawatan ini, kalau dah cukup bajet bolehlah terus hubungi klinik atau hospital.

Sumber: Adzwa Junidak