Tidak semua orang memiliki zaman kehidupan yang mewah dan membahagiakan. Bagi sesetengah anak kecil yang dilahirkan di negara bergolak, tersepit di celah-celah perang merupakan perkara malang.

ARTIKEL BERKAITAN : Dua Atlet Cantik Pelarian Olimpik 2020 ‘Buka Mata’ Dunia, Kisah Istimewa Beri Inspirasi

#GirlPower : Maya Ghazal, Pelarian Syria Pertama Jadi Juruterbang Pada Usia 21 tahun
Foto Via UNCHR

Inilah yang terjadi kepada wanita kental bernama Maya Ghazal, empunya diri terpaksa melalui kehidupan yang penuh ranjau dan berliku. Maya dikatakan terpaksa meninggalkan Damascus, Syria pada tahun 2015 akibat pergolakan peperangan.

Malah, gadis bertuah ini turut meraih perhatian Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR).

Dunia Penerbangan

Pada usianya 16 tahun, wanita muda tersebut telah memulakan kehidupan baharu di UK di bawah skim penyatuan semula keluarga. Situasi sebagai pelarian tidak melemahkan semangatnya, bahkan hasil kerja keras dan ketabahan, Maya berjaya memperoleh ijazah dalam bidang Kejuruteraan Penerbangan dan Pengajian Juruterbang di University Of London.

#GirlPower : Maya Ghazal, Pelarian Syria Pertama Jadi Juruterbang Pada Usia 21 tahun
Foto Via EBACE

Lebih membanggakan, pada umurnya mencecah 21 tahun, gadis yang cukup manis dengan senyuman itu berjaya melakar sejarah menjadi wanita pelarian Syria pertama berjaya bergelar juruterbang.

Bahkan, beliau menggunakan kelebihan yang pada dirinya itu untuk membela nasib pelarian lain sepertinya sehinggalah sekarang.

IKLAN

Duta UNHCR Good Will Ambassador

Beliau muncul antara barisan gadis muda yang dilantik sebagai duta kepada UNHCR Good Will Ambassador bermula tahun 2021 bagi meraih dan menyebar kesedaran mengenai hak asasi manusia serta mewujudkan kesedaran kemanusian terhadap isu pelarian.

Memetik kenyataan UNHCR, Maya yang juga pernah dijemput menyampaikan ucapan yang berinspirasi kepada semua pihak di seantero dunia termasuklah kanak-kanak sekolah dan sektor swasta pada Forum Pemerkasaan Belia WE Day, Forum Sosial Global mengenai pendidikan.

#GirlPower : Maya Ghazal, Pelarian Syria Pertama Jadi Juruterbang Pada Usia 21 tahun

Tip Kejayaan

IKLAN

Tip kejayaan Maya tidak lain tidak bukan adalah sangat mementingkan soal pendidikan.

Perkara tersebut diakuinya menerusi laman Instagram miliknya.

Maya jujur mengakui tidak pandai bertutur dalam bahasa Inggeris. Justeru, beliau nekad mencari inisiatif untuk belajar sendiri. Malah, dirinya juga terpaksa melalui pelbagai halangan sebelum berjaya menyambung kembali pengajiannya yang tergendala.

“Saya mula menyedari akan keupayaan yang ada pada diri dan mendapatkan kembali keyakinan untuk menggapai segala yang saya impikan selama ini.

IKLAN

“Pendidikan merupakan satu alat yang saya percaya boleh mengubah dunia. Tanpa pendidikan saya tidak mungkin dapat menjadi juruterbang atau jurutera seperti sekarang,” ungkap Maya lagi.

Moga Maya terus maju dimasa akan datang dan menjadi sumber inspirasi kepada remaja di luar sana.

BACA : #GirlPower: Dari Kehidupan Di Kem Pelarian, Kini Adut Akech Wajah Global Jenama Kecantikan Antarabangsa

Sumber: Instagram ghazalmia ,EBACE2022 & UNHCR

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI