Sekarang ni sepanjang hari cuaca panas dan bahang sangat. Gunalah dua kipas angin sekali pun, korang akan tetap tak selesa dan badan mula berpeluh.

Melainkan rumah korang memang ada penghawa dingin, itu lain cerita.

ARTIKEL BERKAITAN : Guna ‘Aircond’ Setiap Hari Gara-Gara Cuaca Panas, TNB Kongsi Tip Jimat Elektrik

Cuaca Panas : Lelaki Kreatif Sejukkan Rumah Dengan Sistem Sembur Air Atas Bumbung
Cuaca Panas di Malaysia ( Gambar Hiasan)

Macam mana pula bagi individu yang tidak mempunyai aircond di rumah? Takkan la hari-hari nak tahan peluh kan. Tak tenteram hidup jadinya!

Mengambil inspirasi dari sistem siraman di kebun tanaman, seorang lelaki dan bapa yang berusia 57 tahun itu membuat satu pancuran air menghala ke atas bumbung. Cara paling mudah dan jimat kos, malah katanya ia berjaya mencipta satu sistem yang menurunkan suhu serta bahang di dalam rumah.

Kos Tak Lebih RM100

IKLAN

Berbekalkan sedikit ilmu dalam bidang pertukangan, Ahmad Tarmizi Karjah membina sistem berkenaan dengan kos keseluruhan tidak melebihi RM100.

 

@akusimpleje Sebabtu my bapak is everything die tak kaya tak boleh bagi itu ini. Tapi die cuba buat benda yang terbaik untuk bagi kami selesa. Kan dah tak panas rasa macam tenang je hari2 hujan tak panas😂 #fyp #lalufyp #fypbesar #fypbesarbesaran #tipsmusimpanas ♬ Very cute melody by marimba tone(39813) – Mitsu Sound

IKLAN

“Rumah saya rumah kampung, atap zink. Lagilah terasa bahangnya. Jadi timbullah idea untuk sejukkan bumbung dengan gunakan pancuran air.

“Saya guna barang-barang lama yang sedia ada, yang pancuran tu beli dekat kedai hardware. Tak lama pun nak buat, sekitar satu jam sahaja.

“Kalau paip utama dekat dengan rumah, hanya sekitar 10 meter batang paip diperlukan (untuk membina pancuran),” katanya.

IKLAN

Menurut Tarmizi, walaupun sistem ini bakal meningkatkan penggunaan air, pengguna boleh cuba berjimat dengan membukanya secara berkala. Membuka pancuran ketika cuaca panas sahaja, air yang turun dari atap pula boleh ditadah untuk kegunaan lain seperti menyiram pokok.

Harapnya boleh memberi manfaat untuk korang yang tinggal di kawasan kampung, setidaknya tak ada la korang rasa panas sangat nanti.

Selamat mencuba!

BACA LAGI : Cuaca Panas & Kering Bakal Landa Malaysia, Be Safe Guys

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI