“Kenapa kakak tak beli kasut baru?”

“Sebab ibu tak ada duit…”

Itulah jawapan salah seorang pelajar perempuan ketika ditanya seorang guru mengapa dia tidak memiliki kasut sekolah yang baharu sekaligus mengundang rasa sebak orang ramai.

ARTIKEL BERKAITAN: Dua Graduan Berbeza Bangsa Kongsi Satu Pentas Terima Anugerah Pelajaran DiRaja UM

“Ibu Tak Ada Duit Nak Beli” Ditanya Kenapa Tak Beli Kasut Baru, Jawapan Pelajar ini Undang Rasa Sebak Netizen

Guru… selain bertanggungjawab dalam memberi pendidikan yang terbaik buat para pelajar, guru juga diibaratkan sebagai ibu bapa kita di sekolah. Ia kerana, mereka bukan sahaja menyampaikan ilmu malah menjaga kebajikan para murid terutama yang memerlukan.

IKLAN

Menerusi perkongsian video yang dimuat naik di laman TikTok @TcerNana baru-baru ini, seorang guru dilihat menghadiahkan kasut sekolah baharu kepada anak-anak muridnya di sekolah.

Guru yang dikenali sebagai Teacher Nana itu meluahkan rasa sebak selepas melihat keadaan kasut anak muridnya yang berwarna hitam sudah lusuh, pudar dan terkoyak di beberapa bahagian.

“Ibu Tak Ada Duit Nak Beli” Ditanya Kenapa Tak Beli Kasut Baru, Jawapan Pelajar ini Undang Rasa Sebak Netizen

IKLAN

Sejurus itu, dia membuat kejutan dengan menghadiahkan sepasang kasut baharu jenama All America kepada dua orang anak muridnya. Dalam video itu, kedua-dua murid tersebut menunjukkan reaksi yang sangat teruja selepas menerima hadiah kasut baharu pemberian guru mereka.

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet turut meluahkan rasa sebak selepas mendengar luahan oleh murid-murid tersebut selain tindakan hati murni guru berkenaan turut menerima pujian ramai dan mendoakan agar dia dimurahkan rezeki.

“Sedih sangat-sangat. Bila anak-anak itu cakap tiada duit… kemudian Alhamdulillah, moga teacher Nana maju jaya dan dimurahkan rezeki,” komen seorang pengguna.

IKLAN

“Ibu Tak Ada Duit Nak Beli” Ditanya Kenapa Tak Beli Kasut Baru, Jawapan Pelajar ini Undang Rasa Sebak Netizen

“Semoga murah rezeki teacher serta Allah makbulkan segala doa teacher,” komen juga pengguna lain.

“Alhamdulillah, tahniah teacher. Zaman sekarang ini susah dah nak jumpa teacher yang seperti ini,” tulis seorang netizen.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI