Siapa tak kenal dengan kelincahan pemain lagenda dan juga penyerang utama Barcelona dan Argentina ini. Dia lah playmaker dalam pasukan dan dia juga finisher untuk menjaringkan gol. Goal Machine ntah jenama apa dia gunakan.

Carta Teratas Forbes Tahun 2020, Lionel Messi Bintang Bola Sepak Bergelar Billionaire

Menurut Forbes, pemain berusia 33 tahun itu telah mencatat pendapatan sebelum cukai sebanyak AS$1 billion (RM4.14 billion), mengikut jejak langkah Cristiano Ronaldo dan menghuni kedudukan teratas dalam senarai Forbes untuk tahun 2020.

Berdasarkan laporan tersebut, pemain antarabangsa Argentina itu merupakan pemain yang menerima bayaran paling tinggi bagi tahun 2020.

Carta Teratas Forbes Tahun 2020, Lionel Messi Bintang Bola Sepak Bergelar Billionaire

Messi dikatakan telah mencatat pendapatan sebanyak 98 juta pound (RM521 juta) daripada gajinya dan juga bayaran iklan atau penajaan.

Selain ditaja oleh jenama sukan seperti Adidas dan Pepsi, pemenang Ballon d’Or itu juga mengeluarkan edisi terhad minuman beralkohol bir Budweiser.

Jadi jom kita lihat 4 fakta menarik tentang Lionel Messi ini

IKLAN

Lionel Messi Sebenarnya Hidap Gangguan Hormon Tumbesaran?

Carta Teratas Forbes Tahun 2020, Lionel Messi Bintang Bola Sepak Bergelar Billionaire

Ketika kecil, Messi sudah mempamerkan bakat dan minat sebagai seorang pemain bola sepak. Namun, beliau mempunyai masalah kekurangan hormon tumbesaran yang menyebabkan fizikal beliau terbantut berbanding rakan-rakan sebayanya.

“Saya terpaksa menyuntik hormon tumbesaran di kaki sekali setiap malam sejak berusia 12 tahun, ia adalah pengalaman yang tidak dapat saya lupakan”, kata Messi semasa ditemubual oleh wartawan yang bertanya mengenai kondisi kesihatannya.

IKLAN

Tambah beliau lagi, dia sudah menerima suntikan hormon tumbesaran itu sejak berumur 8 tahun lagi dan dibantu oleh ibu bapanya. Menurut beliau, jarum itu adalah kecil sahaja dan tidak menyakitkan. Namun, dengan jarum sekecil itulah yang telah membantu Messi mencipta karier bola sepaknya yang sangat besar di persada dunia.

Untuk info, gangguan hormon tumbesaran atau growth hormone deficiency (GHD) adalah satu kondisi di mana kelenjar pituitari yang terdapat dalam otak manusia tidak menghasilkan hormon tumbesaran yang secukupnya buat individu yang mengalami gangguan ini. GHD dianggarkan akan berlaku kira-kira 1 dalam 7,000 kelahiran bayi.

Sangat Gemarkan Minuman Cola

Carta Teratas Forbes Tahun 2020, Lionel Messi Bintang Bola Sepak Bergelar Billionaire

IKLAN

Kelab Catalan ini sanggup membiayai yuran perubatan Messi demi memastikan beliau bersama kelab tersebut. Ketika menyertai Barcelona, Messi hanya baru berusia 13 tahun. Walaupun mempunyai masalah kesihatan. Messi sangat menyukai minuman Cola.
Terdapat satu cerita dimana mesin soda di La Masia terpaksa dikeluarkann daripada akademi tersebut gara-gara Messi minum terlalu banyak. Demi menjaga kualiti permainan serta kesihatan, pihak pengurusan Barcelona terpaksa mengambil tindakan tersebut.

Kontrak Tawaran Barcelona Kepada Messi Hanya Ditulis Pada Sehelai Tisu

Carta Teratas Forbes Tahun 2020, Lionel Messi Bintang Bola Sepak Bergelar Billionaire

Messi berjaya melakar kejayaan dengan rekod golnya yang sangat menakjubkan, namun korang tahu tak semuanya bermula apabila setiausaha teknikal Barcelona Carles Rexach terpesona dengan skil yang dipamerkan oleh beliau.

Kerana tidak mahu Messi diambil oleh kelab lain ketika itu, dan ingin menjadi yang pertama untuk menandatangani remaja itu.Carles dengan spontan membuat kontrak tawaran diatas sehelai kertas tisu. Messi bersetuju untuk menyertai Barcelona.

Sumber : The Sun UK – SM