Siapa yang tidak mahu ada pencapaian tersendiri di peringkat pengajian tinggi. Sememangnya bukan calang-calang orang bagi dua figura ini apabila terpilih menerima anugerah khas pada majlis konvokesyen. Pastinya pelbagai keringat telah dilunaskan oleh mereka berdua ini sewaktu bergelar mahasiswa.

Azlan Nizam yang merupakan graduan Akademi Pengajian Islam dan Ng Jia Shin pula graduan dari Fakulti Sains telah berjaya menamatkan pengajian mereka dengan cemerlang dan dianugerahkan Anugerah Pelajaran DiRaja pada Istiadat Konvokesyen Universiti Malaya (UM) Ke-62.

Menerusi satu perkongsian di entri Instagram universiti tersebut, anugerah berkenaan telah disampaikan oleh Canselor UM, DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah.

ARTIKEL BERKAITAN : Niat Mahu Bantu Keluarga, Jejaka Cacat Penglihatan Berjaya Genggam Segulung Ijazah UM

IKLAN

Dua Graduan Berbeza Bangsa Kongsi Satu Pentas Terima Anugerah Pelajaran DiRaja UM

Anak kelahiran negeri di bawah bayu itu berkongsi, antara cabaran yang dihadapi sepanjang waktu pengajian beliau adalah semasa penularan wabak Covid-19 melanda. Malah, dia terpaksa pulang ke Sabah dan menghadapi kesukaran akses internet dan juga elektrik semasa menjawab soalan peperiksaan.

IKLAN

“Istiadat Konvokesyen kali ini merupakan kali pertama saya dapat membawa keluarga saya datang ke Semenanjung dan kedua ibu bapa saya dapat lihat sendiri kampus di mana tempat saya menimba ilmu, saya sangat terharu dan gembira keluarga saya bersama-sama saya pada hari ini,” ujar Azlan ringkas.

Dua Graduan Berbeza Bangsa Kongsi Satu Pentas Terima Anugerah Pelajaran DiRaja UM

IKLAN

Bagi wanita berbangsa Cina itu pula, bagi pelajar-pelajar yang kini sedang melanjutkan pelajaran di universiti nombor satu itu agar dapat meneruskan dan menamatkan pelajaran dengan cemerlang. Selain dapat meneruskan usaha sehingga dapat menjejakkan kaki ke Dewan Tunku Canselor pada hari konvokesyen kelak.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Instagram Universiti Malaya

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI