Foto: UPM

Setiap ibu bapa mengimpikan untuk melihat anak-anak mereka berada di atas pentas bagi menerima segulung ijazah. Saat manis itu yang paling dinantikan setelah berbelas tahun berkorban demi memberikan pendidikan terbaik buat si anak.

Namun, lain pula yang berlaku di Majlis Konvokesyen Universiti Putra Malaysia (UPM) apabila seorang ibu naik ke pentas mewakili Allahyarhamah anaknya untuk menerima Ijazah Bachelor Sains Komputer.

Ibu Sayu Jadi Wakil Arwah Anak Terima Ijazah Di Majlis Konvokesyen
Foto: UPM

Nuraida Sabrina Shamsul telah meninggal dunia pada Jun 2020 akibat pneumonia dan ibunya, Norliza Abdullah menjadi wakil sewaktu majlis konvokesyen berlangsung. Menurutnya lagi, ijazah yang diterimanya ini adalah satu semangat yang ditinggalkan arwah ketika berusia 24 tahun kepada adik-adiknya.

Menurut ibunya, Nuraida merupakan anak sulung dan dia adalah tulang belakang keluarga selepas kematian ayahnya pada tahun 2019. Allahyarhamah banyak mengambil alih dan menggalas tanggungjawab untuk menjaga adik-adiknya serta menguruskan tinggalan kerja arwah ayahnya yang mempunyai kilang sendiri sambil menjalani praktikal di Murtadha Dakwah Centre, Sungai Petani.

IKLAN
Ibu Sayu Jadi Wakil Arwah Anak Terima Ijazah Di Majlis Konvokesyen
Foto: UPM

Nuraida tidak mengalami sebarang sakit dan kelihatan sihat sebelum meninggal dunia.

“Dia bercakap dan bawa kereta seperti biasa, cuma sebelum hari kejadian pada waktu malam dia nampak macam lain sikit dan tidak boleh bergerak dan keesokan harinya dia meninggal dunia,” jelas ibunya itu.

IKLAN

Pihak UPM turut hadir semasa majlis tahlil dan difahamkan Nuraida adalah seorang pelajar yang amanah dan sangat disenangi pensyarah.

Takziah kami ucapkan kepada keluarga Allahyarharmah dan semoga mereka kuat untuk menjalani kehidupan harian selepas pemergian insan tercinta.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI