Penjagaan organ intim bagi wanita bukan sesuatu perkara yang boleh dipandang remeh. Kawasan ini harus dijaga rapi kerana ia merupakan organ terpenting. Biasakan diri menjaganya dengan baik.

1. Pilih tuala wanita yang mempunyai daya serapan yang tinggi agar anda selesa ketika melakukan aktiviti lasak.

2. Elakkan daripada menggunakan sabun wangi untuk mencuci vagina anda. Sabun wangi hanya akan membunuh bakteria baik dalam vagina dan akan meninggalkan bakteria buruk yang akhirnya akan membawa bau yang kurang menyenangkan.

Hilangkan Masalah Alat Sulit Berbau Dengan 8 Cara Mudah Ini

3. Pakai tuala wanita mengikut aliran dan tempoh haid dan jenis aktiviti yang akan dilakukan. Sebaiknya semasa hari aliran banyak ataupun ingin melakukan aktiviti luar, pakailah tuala wanita yang ‘bersayap’.

IKLAN

4. Yogurt dikenali dengan bakteria baik yang membantu usus melawan bakteria jahat. Makan yogurt lebih kerap boleh membantu menyingkirkan jangkitan yis pada vagina yang membawa kepada bau busuk.

Hilangkan Masalah Alat Sulit Berbau Dengan 8 Cara Mudah Ini

IKLAN

5. Korang dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah kerana darah akan mempercepatkan proses kuman membiak. Bagi yang menggunakan tampon pula, anda harus ingat untuk menukarnya.

6. Memakai pantyliner boleh membantu menyerap bau dan juga lendir keputihan.

IKLAN

Hilangkan Masalah Alat Sulit Berbau Dengan 8 Cara Mudah Ini

7. Menggunakan tuala yang bersih dan kering, pastikan vagina bebas daripada lembap selepas mandi. Ini adalah untuk mengelakkan bakteria buruk daripada membiak di kawasan intim.

8. Terapi air adalah salah satu cara yang paling mudah dalam pembersihan badan. Ia mempunyai unsur-unsur semula jadi yang boleh mencuci keluar kekotoran, seterusnya membantu mengelakkan sebarang bau yang tidak menyenangkan