Pertandingan ratu cantik bukan sekadar pertandingan semata-mata. Sebaliknya, ia mampu merubah kehidupan peserta yang menyertainya apatah lagi jika menjadi juara. Terbaharu, khabar dari Kanada, gadis orang asli dari suku Mushkegowuk Cree First Nations telah berjaya merebut gelaran Miss World Canada.

Emma Morrison, 22, mencipta sejarah dalam pertandingan yang telah dianjurkan sejak tahun 1957 itu. Seiring dengan kemenangannya, dia dimahkotakan oleh Miss World Kanada 2021, Jaime Yvonne. Dia dijangka mewakili Kanada tahun hadapan di Miss World 2023 yang bakal berlangsung di Vietnam

Hargai Asal Usul, Gadis Ini Jadi Orang Asli Pertama Menang Miss World Canada

“Adalah satu keistimewaan untuk menjadi wanita Orang Asli pertama yang memegang gelaran Miss World Canada 2022. Saya berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk mewakili Muskegowuk Cree Nation saya bersama-sama dengan yang lain di seluruh Turtle Island mengikut kemampuan saya. Perjalanan saya bermula sekarang,” ujarnya.

Emma bukan sahaja memenangi gelaran Miss World Canada, dia turut memenangi gelaran Beauty with a Purpose (BWAP). Projek BWAP Emma melibatkan inisiatif untuk memperkasakan kembali budaya Orang Aslinya dengan membuat skirt reben tradisional yang mengambil masa setahun untuk disiapkan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Anggun, Bijak & Aktif Dalam Kerja Amal, Gadis Asal Sabah Dinobat Sebagai Miss World Malaysia 2022

Hargai Asal Usul, Gadis Ini Jadi Orang Asli Pertama Menang Miss World Canada

Projek BWAP yang dilakukannya itu berkait rapat dengan kes penemuan rangka kanak-kanak orang Asli yang telah dipaksa berasimilasi denganbudaya barat di bekas tapak sebuah sekolah lama.

IKLAN

“Selepas 215 kubur yang tidak bertanda ditemui di sekolah berasrama Kamloops, insiden itu memberi inspirasi kepada saya untuk berhubung semula dengan budaya turun temurun. Dan inilah ketika saya mula menjahit skirt reben untuk dipakai sendiri untuk mengingatkan saya untuk berbangga menjadi wanita Orang Asli.

“Ia merupakan perasaan yang saya ingin berkongsi dengan orang lain. Jadi inilah masanya saya mula mencipta skirt reben untuk dipakai oleh wanita Orang Asli lain supaya mereka mempunyai pautan fizikal kepada budaya mereka dan mengingatkan mereka dan rasa punya kuasa, berbangga menjadi wanita Orang Asli”, tulisnya.

Hargai Asal Usul, Gadis Ini Jadi Orang Asli Pertama Menang Miss World Canada

IKLAN

Sedikit sejarah mengenai Miss World Canada, setakat ini wakil negara maju itu belum pernah menjuarai pertandingan tersebut. Namun mereka pernah tiga kali bergelar naib juara.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI