Masih dengan kisah Anugerah Juara Lagu 35.

 

Biarpun tahun ini sedikit suram apabila acara gemilang ini terpaksa diadakan dalam skala yang lebih kecil serta tanpa kehadiran penonton disebabkan situasi semasa pandemik di negara kita, namun impaknya masih dirasai sehari setelah ia melabuhkan tirai.

Buktinya, pengkarya dan penghibur Hip Hop tempatan, Altimet tampil memberikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada dua orang penyanyi Hip Hop wanita yang menyerlah di pentas AJL.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Altimet (@altimet)

Menerusi ciapan di akaun Twitter belia, Altimet menyifatkan Zizi Kirana dan Loca B sebagai wander women yang telah membawa standard muzik Hip Hop tempatan ke aras seterusnya.

IKLAN

Mereka berdua juga telah membuatkan industri ini lebih inklusif dan terbuka untuk menerima pembaharuan.

#GirlPower: “Hip Hoppers Wanita Mampu Berdiri Sebaris Lelaki” – Altimet

“Dua ke tiga tahu lepas, (saya) sudah nampak dalam scene hip hop antarabangsa, emcee wanita bangkit mendominasi.

“Aku tahu trend ini akan sampai di Malaysia. Sebab itu, DeFam ganti aku persembahkan Bunga di AJL (33). Malam semalam bukti hip hoppers perempuan mampu berdiri sebaris dengan (hip hoppers) lelaki,” catatnya.

IKLAN

#GirlPower: “Hip Hoppers Wanita Mampu Berdiri Sebaris Lelaki” – Altimet

Pada hemat penulis, kehadiran Zizi, Loca B malah DeFam telah memberi peluang kepada remaja perempuan berbakat dalam seni hip hop untuk terus mengejar cita-cita mereka itu.

IKLAN

Malah, usaha Zizi dan Loca B semalam untuk menerapkan unsur baharu seperti elemen irama tradisional dan string music dalam persembahan masing-masing juga wajar dipuji.

Kemenangan mereka berdua sebagai Juara (Loca B bersama Kaka Azraff & Noki untuk Gila) dan pemenang kategori Persembahan Terbaik (Zizi Kirana untuk Eh) pula adalah penyudah yang manis.

#GirlPower: “Hip Hoppers Wanita Mampu Berdiri Sebaris Lelaki” – Altimet

Tambah Altimet lagi, “Sebagai peminat emcee wanita seperti Rozanne Shante, Queen Latifah, Lauryn Hill, Rah Digga, Eve, Rapsody hinggalah ke Mizz Nina dan Mawar Berduri, aku ucapkan terima kasih. Tahniah kepada Zizi dan Loca B, you got the mic now (anda telah memperolehi perhatian mereka sekarang) Queens.”

Untuk pengetahuan, sebelum ini lagu nyanyian Altimet pernah ke pentas AJL seperti lagu Kalau Aku Kaya (AJL28), Amboi (AJL32) dan Bunga (AJL33).

ARTIKEL BERKAITANFIERCE Betul Solekan 7 Penyanyi Di AJL35, Berani Tak Nak Tiru? – REMAJA