Untitled design - 2020-05-27T113811.798

Keracunan makanan dan hari raya memang tak boleh dipisahkan.

Kegembiraan menyambut Aidilfitri penduduk di Kampung Rusila, Marang, Terengganu, bertukar menjadi duka apabila mereka terpaksa berhari raya di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu kerana disyaki keracunan makanan.

Gara-gara Puding Buih ‘Beracun’! 74 Orang Berhari Raya Di Hospital!!

Kejadian malang yang menimpa penduduk kampung terbabit dikatakan angkara memakan puding buih lalu menyebabkan dipercayai keracunan makanan selepas menikmati hidangan pencuci mulut itu ketika berbuka puasa pada hari terakhir Ramadan pada Sabtu, 23 Mei 2020.

Mangsa yang terkena keracunan itu dikatakan mula sakit perut dan muntah-muntah kira-kira jam 5 pagi 24 Mei 2020 hingga keadaannya menjadi lesu-lesu selepas menikmati puding buih yang menjadi kegemaran penduduk negeri ini.

IKLAN

Kejadian yang menimpa penduduk kampung itu kemudian menjadi tular dalam media sosial Facebook oleh keluarga mangsa.

Gara-gara Puding Buih ‘Beracun’! 74 Orang Berhari Raya Di Hospital!!

IKLAN

Bagaimanapun, penjual puding buih itu bertindak segera menghubungi mangsa selepas salah seorang ahli keluarga mangsa memuat naik status mengenai perkara itu dalam laman sosial Facebook.

Menurut, Pengarah Kesihatan negeri Terengganu Dr Nor Azimi Yunus berkata, daripada jumlah itu, yang terdiri daripada 16 keluarga, seramai 62 pesakit tinggal di Kuala Terengganu manakala 12 lagi dari daerah Marang.

IKLAN

“Daripada siasatan dilakukan Jabatan Kesihatan Daerah, kita dapati, kemungkinan besar, ataupun punca yang kita syaki, adalah daripada telur yang digunakan dalam puding buih tersebut.

Gara-gara Puding Buih ‘Beracun’! 74 Orang Berhari Raya Di Hospital!!
images (1)

“Bagaimanapun, pengesahan masih belum kita perolehi daripada makmal yang menjalankan ujian terhadap sampel yang kita ambil, sama ada daripada persekitaran tempat premis memasak puding tersebut, mahupun sampel yang kita ambil daripada pesakit yang dirawat,” katanya.

So ini 5 tip keselamatan makanan bagi memastikan makanan yang disediakan untuk ahli keluarga yang tersayang adalah bersih dan selamat:

  • Amalkan kebersihan diri dan mencuci tangan dengan air dan sabun sebelum mengendalikan makanan.
  • Gunakan bahan mentah yang segar dan air yang bersih.
  • Gunakan peralatan yang berasingan seperti papan pemotong untuk makanan mentah dan yang telah dimasak.
  • Masak makanan dengan sempurna dan pastikan ianya dimakan dalam tempoh tidak melebihi empat jam.
  • Simpan makanan pada suhu yang bersesuaian dan tidak melebihi tiga hari di dalam peti sejuk.

Sumber :Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI