Rasanya, ramai peminat novel gantung nukilan Nadia Khan tahu yang episod kelima dan keenam siri tersebut akan (atau sudah) keluar pada hari ini di Indonesia. Pada masa yang sama, penonton dan peminat di Malaysia masih menantikan pengumuman mengenai penyiaran Gantung The Series (Gantung) di sini.

Sejak penulis membuka ruang untuk korang menyatakan pendapat mengenai siri Gantung pada minggu lepas, ramai yang tidak sabar dan setia menunggu. Tapi seminggu sudah berlalu dan kita masih tertanya-tanya tanpa sebarang pengumuman dimuat naik.

Dua hari lepas, pelakon Hafreez Adam yang membawakan watak Troll dalam siri tersebut memuat naik posting bahawa siri Gantung bakal dikeluarkan tak lama lagi jika peminat tidak memuat naik siri tersebut secara haram di media sosial.

Tapi persoalannya masih sama, bila kita akan mendapat peluang untuk menonton di Malaysia?!

Penulis sempat untuk berbual ringkas dengan penulis novel tersebut, Nadia Khan untuk mendapatkan jawapan dari mulutnya sendiri mengenai hal ini:

Macam mana sebenarnya proses untuk dapatkan pelakon Gantung?

Okay, sesi casting untuk drama ini melibatkan saya dan juga pengarah Shamyl Othman. Selama satu setengah tahun hingga dua tahun, kami akan berjumpa back and forth untuk merancang content siri Gantung ini sehinggalah ia lengkap.

Bagi saya, Shamyl betul-betul memahami jalan cerita dan karakter yang ditulis di dalam novel. Secara tak langsung, pembahagian scenes, perkembangan watak dan sedikit perubahan yang kami lakukan untuk siri Gantung nampak natural dan tak sepenuhnya lari daripada novel.

Nadia ke yang menulis skrip untuk siri Gantung?

Kami ada 4 orang penulis kesemuanya dan saya adalah ketua kepada bahagian itu. Dalam group penulis ni, kami akan kerap adakan writers session selama 6 ke 8 jam – yes it is that long – untuk berkumpul dan bincangkan plot untuk kesemua 16 episod.

Pada awalnya, kami merancang untuk adakan 8 episod saja, 40 minit untuk setiap episod dan seorang penulis skrip akan diberikan tugas menulis 2 episod.

But in the end, siri Gantung menjadi 16 episod, 20 minit setiap satu.

Kami berikan peluang penulis untuk memilih episod yang mereka sukakan kerana bagi saya, writers should feel passionate about the things they are writing. Jika mereka sukakan bab tertentu dalam novel tersebut, they should go for it.

So, berapa banyak episod yang Nadia tulis?

Episod 1, 2, 9 dan 10.

 

 

Gibran Mohd Zahim        = Gibran Aditya Mohd Zahim

Fara Zahira Binti Razak   = Farah Karmila Diharjo

Khairy Jalaluddin (KJ)      = Kevin Jeremy

Deepa Somasundram    – Ratna Sari Dwijayanti

Kenapa ada karakter yang ditukar nama?

Gantung The Series is slightly Indonesian heavy. It is strategic, Indonesia mempunyai pasaran yang lebih luas. Bagaimanapun, kami membuka peluang kepada pelakon Malaysia dan Indonesia.

Akhirnya, Randy Pangalila, Ikmal Amry, Hafreez Adam, Brandon Salim, Gita Sucia dan Mentari De Marelle terpilih dan kami mengekalkan imej pelakon dua negara ini dari segi pertuturan dan juga nama watak.

Yes, ada perubahan pada nama beberapa karakter seperti Gibb, Fara, KJ dan Deepa supaya lakonan dan dialek Indonesia pelakon akan nampak lebih natural. Kena dengan nama karakter.

Tetapi jangan risau, perwatakan dan feel masih sama. Korang akan lihat beberapa scene di mana Troll dan Ray cuba menggunakan dialek Indonesia.

Nampak tak dekat situ, secara tak langsung, persahabatan dua negara masih boleh wujud walaupun berlainan latar belakang.

Nadia, what is the deal with Gibbs and Ray….?

(Ketawa) It was…..not something that I expected.

Sebagai kepala Musketeers, Gibran nampak sempurna on the surface tetapi bagi yang sudah khatam membaca Gantung, korang tahu yang dia pun ada isu peribadi dan tak sempurna. Saya bayangkan karakter Gibran seperti cuba nak sembunyikan beberapa perkara tentang dirinya daripada orang lain. Dan di situlah datangnya Ray.

Orang seniman mudah nak faham dengan emosi seseorang dan Gibran tahu, dia selesa untuk berkongsi masalah dan emosi dalamannya dengan Ray – sebagai seorang sahabat.

Sebab itulah saya rasakan Ray bersifat protektif terhadap Gibran, because of Gibran’s flaws yang ramai orang tak nampak.

Karakter Ray (lakonan Ikmal Amry) pada saya sangat menarik ketika mula-mula saya menulis Gantung. Dan Ikmal pun pernah kata kepada saya, dirinya seakan-akan 70% daripada karakter Ray. Itu memudahkan Ikmal untuk menjadi lebih natural sebagai Ray.

Hhm, episod keberapa Ray kena dengan Sofil ni?

Okay, kami still nak tanya: Bila Gantung The Series nak keluar di Malaysia?

Rumor has it, ia akan keluar di Malaysia pada bulan Januari.

I am looking forward to it, cuma saya takut nak bagi harapan tinggi kepada peminat Gantung tentang tarikh sebenar. Takut tak betul because no date has been finalized to me, as for now.

Pelik juga, pihak penyiaran tidak bercakap dengan saya secara direct mengenai bila, di mana dan cara bagaimana mereka akan menyiarkan siri Gantung.

Semasa ia ditayangkan di Indonesia melalui aplikasi Tribe pada akhir tahun lalu, jujurnya saya sendiri tidak tahu mengenainya.

Hanya apabila Hafreez (Adam) tag nama saya di Twitter semasa hari pertama episod ditayangkan, barulah saya aware dan mulakan tweet mengenai beberapa trivia menarik Gantung.

I keep on telling them, we have some passionate readers and viewers here.

Jika mereka memberitahu kami (pelakon dan kru) mengenainya, saya pasti kami semua akan melakukan promosi awal dan lebih.

Saya berharap, siri Gantung di Malaysia tidak akan mengambil masa yang terlalu panjang untuk ditayangkan. Kita seharusnya berbangga mempunyai projek original seperti ini, apatah lagi penggambaran dilakukan sepenuhnya di Malaysia.

Speaking of shooting, sekolah mana yang korang ambil ni?

(Ketawa) Hhm, di sebuah sekolah international.

Mengapa memilih aplikasi Tribe di Indonesia?

Content untuk siri Gantung diakui mempunyai risiko untuk dipotong malah tidak ditayangkan langsung kerana ia jujur dan lantang. Saya serahkan saja keputusan medium penyiaran kepada yang lebih memahami.

Jika siri Gantung boleh diterima dengan lebih meluas melalui apps yang mudah digunakan oleh penonton muda dan tidak berisiko untuk dipotong dengan terlalu banyak, then why not.

Sama juga di Malaysia, mungkin mereka rasakan lebih mudah untuk siri Gantung ditayangkan melalui sosial tv atau apps. I will just be glad when it is out.

Penonton remaja kita pun sudah matang dan tahu untuk mengambil nilai positif. Kita tak perlu bazirkan peluang untuk berkongsi karya kita sendiri.

Follow Nadia Khan di Twitter @neddokhan untuk mengikuti thread menarik mengenai Gantung The Series

 

 

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: