Tidak dapat dinafikan, minat mendalam terhadap bahasa asing boleh mendorong seseorang untuk menguasai bahasa tersebut dengan baik.

Inilah semangat yang diambil oleh remaja kelahiran Malaysia, Nurbalqis Abdul Rashid yang kini bergelar pelajar tahun dua jurusan Tafsiran dan Terjemahan Turki-Arab di Universiti Seljuk, Turkiye.

Nurbalqis, 23 telah mencatat sejarah setelah menjadi penterjemah profesional Bahasa Melayu-Turki pertama yang diiktiraf kerajaan Turkiye. Menurutnya, dia perlu melalui proses temu duga mencabar selama dua jam, merangkumi ujian lisan dan bertulis sebelum menerima pengiktirafan tersebut.

Gadis 23 Tahun Diiktiraf Kerajaan Turkiye Sebagai Penterjemah Profesional Bahasa Melayu-Turki
Sumber: BERNAMA

“Ini satu permulaan baik kepada saya untuk berusaha lebih gigih demi menjadi penterjemah lebih bagus serta dapat membalas jasa ibu dan ayah yang telah memastikan saya mendapat pendidikan sempurna,” jelasnya kepada BERNAMA.

Minat Balqis dalam bidang bahasa tercetus sejak di tadika lagi. Berkat minat tersebut dan sokongan yang diterima daripada keluarga; Balqis melanjutkan pengajian selama dua tahun di Sudan untuk mempelajari bahasa Arab setelah menamatkan pendidikan di Sekolah Agama Menengah Tinggi Kuala Kubu Bharu, Selangor. Setelah itu, dia ke Turkiye pula bagi mendalami bahasa asing lain.

IKLAN

Anak jati Rawang ini juga berkongsi bahawa dia pernah mengajar bahasa Turki di Perpustakaan Awam Selangor, menterjemah buku dari bahasa Turki ke bahasa Melayu dan bekerja separuh masa di Turkiye untuk menambah baik penguasaan bahasa Turkinya.

Gadis 23 Tahun Diiktiraf Kerajaan Turkiye Sebagai Penterjemah Profesional Bahasa Melayu-Turki
Sumber: BERNAMA

Tambah Balqis lagi, dia berharap lebih banyak karya antarabangsa dapat diterjemahkan kepada bahasa ibunda pada masa akan datang. Sudah menjadi tugas dan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia untuk mengangkat bahasa kebangsaan yang kita cintai.

IKLAN

Selain bahasa Melayu, Balqis juga diiktiraf untuk melakukan penterjemahan bahasa Turki ke bahasa Inggeris, Indonesia serta Arab dan sebaliknya.

Tahniah Nurbalqis Abdul Rashid atas usaha dan kejayaan yang telah dikecapi ini. Semoga lebih ramai anak muda membuka mata untuk memartabatkan bahasa dan menjadikan kerja penterjemahan ini sebagai satu kerjaya.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=t8CUdP77dPE

Show comments
IKLAN