Masalah jerawat bukan saja hanya di bahagian wajah, malah ia juga boleh muncul di anggota badan seperti dada dan bahagian belakang badan.

Ternyata kewujudan jerawat jenis ini lebih tidak boleh dipandang ringan walaupun ia agak ‘tersembunyi’. Majoriti gadis memiliki jerawat di bahagian belakang badan daripada usia belasan tahun dan awal 20 ‘an.

Faktor hormon untuk gadis dalam lingkungan umur subur menjadi punca utama. Selain itu, faktor keturunan seperti ahli keluarga yang banyak jerawat juga memainkan peranan.

Baru-baru ini seorang doktor berkongsi 4 makanan terbaik yang mampu ‘hapus’ jerawat dekat badan korang tu. Paling penting ‘ubat’ ini natural dan semulajadi.

IKLAN
Sumber : Twitter Dr Irma

Menurut Dr. Irma Shida melalui perkongsian di laman Twitternya untuk mendapatkan kulit yang sihat dan bebas jerawat kita perlu menjaga pemakanan.

Jadi 4 makanan yang boleh hilangkan jerawat ialah:

Sumber Gambar : Twitter Dr. Irma

Menurut beliau, ubi keledek akan bertukar menjadi vitamin A selepas dimakan. Untuk info,  vitamin A ini boleh buat kulit jadi kurang pedih dan bersihkan liang pori yang tersumbat sebab radikal bebas. Bila liang pori dah bersih, jerawat pun susah nak tumbuh.

IKLAN
Sumber Gambar : Twitter Dr. Irma

Zinc yang terkandung dalam labu mampu mengawal pengeluaran minyak so tak adalah jerawat cepat naik dekat badan.

Sumber Gambar: Twitter Dr. Irma

Bila kulit terdedah pada sinaran UV, skin barrier akan jadi lagi rosak. Bila skin barrier rosak, bakteria yang buat jerawat tu tumbuh in the first place lagi senang nak tembus kulit. So, jerawat pun akan lagi cepat naik.

IKLAN
Sumber Gambar : Twitter Dr. Irma

Doktor Irma juga sempat menasihatkan agar mengunakan sabun berasaskan buah betik. Hal ini kerana liang pori yang bebas sel kulit mati susah ditumbuhi jerawat.

“Kalau you rasa macam badan tiba-tiba je ada jerawat, I cadangkan you guna produk lembut dekat kulit dan boleh sental sel kulit mati macam sabun betik.”

So korang yang ada masalah badan berjerawat boleh la cuba nasihat dari doktor ini. Tak salah pun cuba sebab semua tumbuhan ini bebas bahan kimia.

Sumber : Twitter Dr Irma