Esok umat Islam akan menyambut  Hari Raya Haji atau disebut juga sebagai hari raya korban. Sudah ramai yang berpusu-pusu pulang ke kampung bagi meraikan sambutan yang menjadi kebesaran umat Islam untuk meraikannya.

Berbanding hari raya aidilfitri yang bermaksud kemenangan selepas berpuasa sebulan di bulan Ramadan, hari raya korban pun diraikan dengan melakukan ibadah korban yang merupakan sunat yang sangat dituntut (sunat muakkad). Tujuan ibadah korban ini dilakukan oleh sebahagian mereka yang mengambil bahagian ke atas binatang ternakan, adalah salah satu amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bagaikan sudah menjadi satu budaya bagi masyarakat di sini, sebahagian dari mereka yang mengambil bahagian ibadah korban akan mengusap binatang korban yang mana disebut juga akan menjadi binatang tunggangan kita di akhirat kelak?

Adakah benar binatang korban akan menjadi tunggangan kita sebagaimana kita tahu atau hadis ini hadis lemah atau palsu?

REMAJA menemuramah Ketua Imam Masjid Al-Ikhlasiah Bukit C2 Pantai Dalam, Ustaz Wan  Mohd Rahim bin Wan Yusoff mengenai benarkah binatang korban yang kita korbankan akan menjadi tunggangan di Titian Siratulmustakim kelak?

IKLAN
Benarkah Binatang Korban Akan Jadi Tunggangan Kita Di Akhirat? Ustaz Beri Penjelasan
Ibadah korban ada sunat dituntut (sunat muakkad) kata Ketua Imam Ustaz Wan  Mohd Rahim bin Wan Yusoff

Menurut Ustaz Wan Rahim  berdasarkan penilaian pakar dan sarjana hadith antaranya Ibn Solah mengatakan bahawa ada salah seorang perawi hadith ini tidak dikenali. Hadith ini dinilai sebagai matruk dan tidak sahih. Hal yang sama dipersetujui berdasarkan pandangan Ibn Hajar dan ramai sarjana hadith yang lain.

“Kesimpulannya, boleh kita katakan binatang korban ini akan jadi tunggangan di akhirat kelak adalah hadith yang sangat lemah dan tidak boleh menjadi sandaran hukum dan keyakinan kepada hadith ini tidak berasas.

Benarkah Binatang Korban Akan Jadi Tunggangan Kita Di Akhirat? Ustaz Beri Penjelasan
Binatang ternakan seperti lembu antara yang biasa dikorbankan. Bagi seekor lembu, ia terbahagi kepada tujuh bahagian. Gambar hiasan
Benarkah Binatang Korban Akan Jadi Tunggangan Kita Di Akhirat? Ustaz Beri Penjelasan
Daging-daging korban biasanya diagihkan ke penduduk setempat dan kurang berkemampuan. Gambar hiasan

Tambah Ustaz Wan lagi, melakukan ibadah korban adalah sunat yang amat dituntut. Ini sebahagian dari bentuk pengorbanan kita sebagai mana Nabi Ibrahim as diperintahkan menyembelih anaknya Nabi Ismail as.

IKLAN

‘Namun ibadah korban ini bukanlah sampai memerlukan kita berhutang untuk melakukannya atau tak boleh bayar duit kereta, rumah dan sebagainya. Kalau jadi begitu, ia sudah tidak dituntut di dalam Islam.  Ibadah korban  ini boleh dilakukan saban tahun bagi yang berkemampuan dari segi kewangan dan masa yang sama, ia juga boleh dinilai adakah kita juga “berkira” mengeluarkan belanja  untuk melakukannya.

“Tidak dinafikan, sebahagian dari kita mungkin tidak berkira membeli telefon bimbit yang mahal-mahal tapi kita berkira-kira dalam melakukan ibadah korban. Jika Nabi Ibrahim diuji, ibadah korban ini juga ujian bagi mereka yang memehaminya,” katanya ketika ditemui.

Bagaimana korban di luar negara, boleh ke?

IKLAN

Jelas Ustaz Wan Rahim, dibolehkan lakukan korban di luar negara malah sejak puluhan tahun ramai di antara kita yang berkemampuan dari segi kewangan melakukannya bagi membantu umat Islam di negara-negara kurang berkemampuan.

“Ibadah korban yang kita lakukan ini adalah sebahagian syiar Islam. Ia bermula dari tolong menolong ketika binatang korban disembelih, kemudian kita akan mula melapah, membungkus kemudian mengagih daging, memasak dan sebagainya yang mana syiar Islam itu dapat dilihat dalam masyarakat,” katanya mengakhiri perbualan.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI