Tak sabar nak tengok karya terbaru oleh Adele Lim ini!

 

Siapa peminat filem-filem Disney di sini?

 

Ya, tak kiralah ketika korang masih di zaman kanak-kanak ataupun sudah ‘besar panjang’ sekarang, filem Disney tetap akan bertakhta di hati! Gituh..

Siapa sangka, dalam tempoh kurang setahun dari sekarang, kita akan menonton filem pertama Disney yang ditulis oleh seseorang yang berdarah Malaysia.

Pergh bangga!

IKLAN

Filem yang berjudul ‘Raya & The Last Dragon’ ini akan dibintangi oleh Cassandra Steele dan Awkfina (Crazy Rich Asians). Ia diterbitkan oleh Osnat Shurer (Moana) dan yang paling penting, ia ditulis oleh Adele Lim yang berasal dari Malaysia.

Filem Terbaru Disney Dengan Karakter ‘RAYA’ Ini Ditulis Oleh Wanita Malaysia! Siapakah Dia?

Filem Terbaru Disney Dengan Karakter ‘RAYA’ Ini Ditulis Oleh Wanita Malaysia! Siapakah Dia?

IKLAN

Adele yang juga merupakan penulis-bersama untuk filem Crazy Rich Asians tidak dapat menutup keterujaannya apabila Raya & The Last Dragon disahkan bakal menemui penonton di pawagam pada tahun hadapan.

Menurutnya, filem animasi ini diinspirasikan oleh kehidupan masyarakat di Asia Tenggara. Sama seperti filem yang pernah ditulis olehnya sebelum ini, Adele bangga dengan asal-usul dirinya dari Malaysia dan rantau Nusantara.

Lalu, pasti ada elemen dari negara kita yang akan cuba diterapkan olehnya – seperti nama karakter utamanya sendiri iaitu Raya!

IKLAN

Filem Terbaru Disney Dengan Karakter ‘RAYA’ Ini Ditulis Oleh Wanita Malaysia! Siapakah Dia?

Raya & The Last Dragon menceritakan mengenai pahlawan perempuan bernama Raya (Cassandra) yang sedang dalam misi mencari naga terakhir di atas muka bumi bernama Sisu (Awkwafina) demi menyelamatkan dunia miliknya, Kumandra.

Sebelum ini, filem tersebut dijadualkan keluar pada 25 November 2020. Namun atas kekangan wabak pandemik Covid-19, perancangan tersebut perlu ditangguh sehingga ke 12 Mac 2021

Ini juga adalah filem bukan muzikal pertama oleh Walt Disney Animation Studios sejak Moana (2016).

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI