Sebelum membeli apa-apa produk kecantikan di pasaran, eloklah terlebih dahulu sekiranya korang menyemak bahan apa yang telah digunakan dalam produk tersebut.

Walaupun dilaporkan sudah disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), namun ianya belum menjamin kesahihan yang dinyatakan oleh pihak pengeluar.

Terbaharu, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan (KKM) menggesa orang ramai untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan tiga produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual.

Produk-produk tersebut adalah Puteri Ratu Treatment Cream dan Flashh Treatment Cream yang masing-masing mengandungi merkuri manakala Flashh Night Cream mengandungi hidrokuinon. Susulan itu, notifikasi produk kosmetik terbabit sudah dibatalkan Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi KKM dan tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

Elak Guna 3 Produk Kosmetik Ini, Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Sumber: KKM
Elak Guna 3 Produk Kosmetik Ini, Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Sumber: KKM
Elak Guna 3 Produk Kosmetik Ini, Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Sumber: KKM

Sekiranya korang menggunakan produk kosmetik itu, dinasihatkan supaya segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat daripada ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers.

IKLAN

Menurut Dr Noor Hisham, merkuri boleh diserap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf, selain ia juga boleh mengganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan serta menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit.

Elak Guna 3 Produk Kosmetik Ini, Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Foto: SkinKraft (Gambar hiasan)

Tambah beliau lagi, produk kosmetik yang mengandungi hidrokuinon pula boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini malah kulit menjadi hipersensitif. Ia juga boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar ultraungu berbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

Penjual dan pengedar produk kosmetik itu diberi amaran supaya menghentikan penjualan dan pengedaran produk kosmetik tersebut dengan serta-merta kerana melanggar Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

IKLAN

Individu melakukan kesalahan di bawah peraturan-peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

Elak Guna 3 Produk Kosmetik Ini, Dikesan Mengandungi Racun Berjadual
Foto: Coast Southwest (Gambar hiasan)

Korang juga dinasihatkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA www.npra.gov.my atau melalui aplikasi ‘NPRA Product Status’ yang boleh dimuat turun daripada Google Play Store.

So guys, selepas ini sebelum membeli apa-apa produk kosmetik pastikan ia selamat digunakan okay? Sentiasa update dengan info dari KKM untuk mengelakkan daripada membeli produk kosmetik yang mempunyai racun berjadual.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=AYk1bsTX4DU