Jenama terkemuka dunia, Louis Vuitton akhirnya mengantikan ‘tempat’ Virgil Abloh berikutan pemergian mendiang 16 bulan lalu.

Posisi penting itu akhirnya diberikan kepada Pharrell Williams, seorang penerbit muzik yang juga mempunyai rekod prestasi sebagai pereka fesyen dan ahli perniagaan.

ARTIKEL BERKAITAN : Kematian Pengasas Jenama Off-White, VIRGIL ABLOH Kejutkan Pereka Fesyen

Masih Pereka Fesyen Kulit Hitam, LV Lantik Pharrell Williams Ganti Virgil Abloh
Pharrell Williams telah dinamakan sebagai pereka baharu untuk bahagian pakaian lelaki Louis Vuitton. (Foto: Imej Kirsty O’Connor/PA melalui Getty Images)

Louis Vuitton mengumumkan pelantikan Pharrell Williams melalui Instagram pada Hari Valentine, Selasa (14/2/2023). Sejarah berulang, orang di sebalik kejayaan hits ‘Happy’ adalah pereka kulit hitam kedua dari AS yang menduduki jawatan berprestij ini.

Virgil Abloh memecahkan rekod ini apabila dia menyertai Louis Vuitton pada Mac 2018. Kedua-dua mereka juga mempunyai persamaan sebagai individu yang mempunyai pelbagai bakat. Seperti Pharrell, Virgil yang memiliki ijazah dalam bidang seni bina juga dikenali sebagai pemuzik dan DJ.

Masih Pereka Fesyen Kulit Hitam, LV Lantik Pharrell Williams Ganti Virgil Abloh
Pharrell Williams bergambar dengan Delphine Arnault, salah seorang pewaris LVMH yang memiliki orang seperti Louis Vuitton dan Dior, pada satu acara pada 2011. (Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Dior)

Pharrell Williams tidak asing dengan rumah fesyen Perancis yang sudah berusia 169 tahun itu. Dia dan Louis Vuitton telah bekerjasama beberapa kali sejak 2008. Cermin mata beliau telah dibuat semula oleh Virgil untuk koleksi pada 2018.

LVMH, syarikat induk yang menempatkan Louis Vuitton, Dior dan Givenchy, juga telah bekerjasama dengan lelaki berusia 49 tahun itu untuk projek jenama lain. Salah seorang daripada mereka ialah Tiffany & Co. yang menghasilkan sepasang cermin mata bertatah berlian.

IKLAN

Memulakan kerjayanya dalam industri hiburan tiga dekad yang lalu, Pharrell Williams mencuba nasib sebagai pereka dengan melancarkan jenama pakaian jalanan Billionaire Boys Club dan Ice Cream pada tahun 2003. Dia mengasaskannya bersama pereka Jepun Nigo yang kini mengetuai pasukan reka bentuk Kenzo, juga dimiliki oleh LVMH.

Orang Terpengaruh Dalam Industri

Status Pharrell sebagai orang yang berpengaruh dalam industri fesyen semakin diiktiraf apabila Chanel melantiknya sebagai duta jenama pada 2019. Dia menjadi lelaki pertama menerima kepercayaan ini. Pada Oktober 2022, Chanel mengumumkan bahawa kerjasamanya dengan pemilik 13 trofi Grammy sedang dilanjutkan.

Masih Pereka Fesyen Kulit Hitam, LV Lantik Pharrell Williams Ganti Virgil Abloh
Pharrell Williams Memakai Cermin Mata Tiffany & Co pada pertunjukan fesyen perdana rakan sekerjanya Nigo untuk Kenzo tahun lepas. (Foto: Imej Getty Untuk Kenzo/Pascal Le Segretain)

Dengan sejarah kerjaya Pharrell, kehadirannya mengesahkan kedudukan Louis Vuitton untuk kekal relevan dengan trend yang masih didominasi oleh estetika bandar. Sebelum nama itu diumumkan, beberapa nama pereka lain muncul seperti Martine Rose, Grace Wales Bonner, Samuel Ross, dan Colm Dillane (pengasas label KidSuper yang telah bekerjasama dengan Louis Vuitton baru-baru ini)

IKLAN

“Saya berbesar hati untuk mengalu-alukan kembali Pharrell, selepas kerjasama kami pada 2004 dan 2008 untuk Louis Vuitton, kini sebagai Pengarah Kreatif Pakaian Lelaki yang baharu. Visi kreatifnya melangkaui fesyen sudah pasti akan membawa Louis Vuitton ke lembaran baharu yang lebih menarik,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Louis Vuitton Pietro Beccari.

Koleksi sulung Pharrell Williams untuk Louis Vuitton akan memasuki pentas di Pakaian Lelaki edisi Musim Bunga/Musim Panas 2024 Minggu Fesyen Paris pada bulan Jun.

Pelantikan Pharrell juga menandakan langkah pertama Pietro sebagai CEO Louis Vuitton yang baru dilantik selepas berpindah dari Dior. Tahun lepas, LVMH mencatatkan jualan tertinggi sebanyak 79 bilion euro, dengan keuntungan 21 bilion euro, meningkat 23 peratus. Pemiliknya, Bernard Arnault, segera naik ke kedudukan pertama orang terkaya di dunia, mengubah Elon Musk.

Congrats Pharrell!

IKLAN

BACA LAGI : 10 Rekaan Sneakers Kolaboratif Terbaik Rekaan VIRGIL ABLOH

BACA LAGI :Elon Musk Manusia Paling Rugi Di Dunia, ‘Hilang’ RM881 Billion Tahun Lepas

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI